H IBM και ελβετικά πανεπιστήμια αναπτύσσουν υψηλής συγκέντρωσης φωτοβολταϊκό σύστημα

 
ibm1 H IBM και ελβετικά πανεπιστήμια αναπτύσσουν υψηλής συγκέντρωσης φωτοβολταϊκό σύστημα

Yψηλής συγκέντρωσης φωτοβολταϊκά IBM

Η IBM Research στην Ζυρίχη, Ελβετία, ανακοίνωσε, ότι μια ομάδα ερευνητών από διάφορες ελβετικές εταιρείες και τα πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο φωτοβολταϊκό σύστημα (HCPV), στο οποίο ο ήλιος μπορεί να επικεντρωθεί 2.000 φορές. Έτσι το καινοτόμο υψηλής συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας σύστημα υπόσχεται τεράστιες αποδόσεις ενέργειας.
Το νέο σύστημα δεν είναι κατάλληλο μόνο για παραγωγή ηλιακής ενέργειας, αλλά και ως θερμικό στοιχείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαλάτωση του νερού ή για κλιματισμό.

Το σύστημα HCPV αποτελείται από μία χαμηλού κόστους, μεγάλη παραβολική κεραία με καθρέφτες και υψηλής απόδοσης ηλιακά κύτταρα με μικροκανάλια ψύξης.
“Τα μικροκανάλια ψύξης με τα ηλιακά κύτταρα μπορούν να μετατρέψουν πάνω από το 30% του ηλιακού φωτός απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια, και ένα επιπλέον 50% σε θερμότητα” λέει ο Bruno Michel υπεύθηνος της έρευνας της IBM.

Η Ελβετική κυβέρνηση στηρίζει το έργο
Στο έργο συνεργάζονται επιστήμονες από την IBM Research,  Airlight Energy(Biasca, Ελβετία), και το Interstate University of Technology (Ελβετία).
Η Ελβετική Επιτροπή για την Τεχνολογία και την Καινοτομία, CTI, χρηματοδοτεί το έργο για τρία χρόνια με 1.800.000 ευρώ.

Το σύστημα αποτελείται από παραβολική κεραία με πλάκες καθρέφτη και παρακολουθεί τον ήλιο. Το φως του ήλιου επικεντρώνεται σε υγρόψυκτους δέκτες με 1 τετραγωνικό εκατοστό ηλιακή συστοιχία κυψελών.
Κάθε δέκτης έχει ονομαστική ισχύ 25 kW. Επιπλέον τα ηλιακά κύτταρα βρίσκονται σε μικροδομημένα στρώματα για τη διεξαγωγή υγρού, το οποίο απορροφά τη θερμότητα.  Έτσι το ολοκληρωμένο σύστημα ψύξης διατηρεί τα κύτταρα σε σταθερή θερμοκρασία ακόμη και στη 2000-πλάσια συγκέντρωση του ηλιακού φωτός.

Η IBM Research δοκιμάζει το πρωτότυπο
Το πρωτότυπο του συστήματος HCPV αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται στην IBM Research στη Ζυρίχη, ενώ στη Biasca και Rüschlikon της Ελβετίας κατασκεύαζονται αυτό τον καιρό περισσότερα πρωτότυπα συστήματα.

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.