Νέα φωτοβολταϊκά: Υψηλές έκτακτες εισφορές στο νέο πολυνομοσχέδιο

 
8 στεγη 330x200 Νέα φωτοβολταϊκά: Υψηλές έκτακτες εισφορές στο νέο πολυνομοσχέδιο

Τα φωτοβολταϊκά σε κρίση

Μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ, τα οποία περιλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ψηφιστούν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Επιβολή έκτακτης εισφοράς 37% και 34% αντίστοιχα στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2013 έως και 30 Ιουνίου του 2013 και για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013. Τα ποσά μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τα αγροτικά φωτοβολταικά μέχρι 100 κιλοβάτ. Επίσης, εισφορά 42% και 40% αντίστοιχα ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιουλίου του 2013.
  • Υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής με την αποδοχή της προσφοράς σύνδεσης της μονάδας στο δίκτυο η οποία ορίζεται, σε 60.000 Ευρώ για το τμήμα της ισχύος έως και 1 MW, 30.000 Ευρώ από 1 έως και 10 MW, 20.000 Ευρώ από 10 έως και 100 MW και 10.000 Ευρώ για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW.
  • Από την υποχρέωση υποβολής της εγγυητικής επιστολής εξαιρούνται οι μονάδες ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτίρια, ανεξαρτήτως ισχύος.
  • Επιβολή ετήσιου τέλους στους κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ ύψους χιλίων Ευρώ ανά μεγαβάτ που μπορεί να αναπροσαρμόζεται έως 3000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
  • Αναστολή της σύναψης συμβάσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών και συμβάσεων πώλησης επίσης για φωτοβολταϊκά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος για την υπογραφή σύμβασης πώλησης καθώς και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
πηγή: kathimerini.gr
 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.