«Βαριά λαβωμένη» βγαίνει η αγορά φωτοβολταϊκών από τις νέες ρυθμίσεις

 
51 ανεμος πανελ γη Fot 330χ3301 «Βαριά λαβωμένη» βγαίνει η αγορά φωτοβολταϊκών από τις νέες ρυθμίσεις

Αμελητέα η μείωση της εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ

Αμελητέα χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τη μείωση της εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, κατηγορώντας, παράλληλα, το υπουργείο για λήψη αποφάσεων «εν κρυπτώ». Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, η αγορά φωτοβολταϊκών βγαίνει «βαριά λαβωμένη» από τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν καθώς, μεταξύ άλλων, πλήθος έργων που είχαν προγραμματιστεί για τα προσεχή χρόνια αναμένεται να ακυρωθούν. Μέσω ανακοίνωσής του, ο ΣΕΦ ζητά από το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να αποδείξει ότι «δεν είναι εχθρικό προς τα φωτοβολταϊκά», να άρει την αναστολή αδειοδότησης νέων έργων και να αναθεωρήσει τον εθνικό στόχο για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Οπως προβλέπεται στις αναθεωρημένες παραγράφους της Διάταξης του ΥΠΕΚΑ για τις ρυθμίσεις ΑΠΕ, μετά και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2016», επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, η οποία υπολογίζεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής. Αναλυτικότερα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εκατοστιαίο ποσοστό επί του, προ ΦΠΑ, τιμήματος πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, που εγχέεται από τον παραγωγό στο σύστημα ή το διασυνδεδεμένο δίκτυο, ή στα ηλεκτρικά συστήματα των μη διασυνδεδεμένων νησιών, και ανέρχεται:

α) Σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους έως 31.12.2011.

 

β) Σε τριάντα τοις εκατό (30%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.

 

γ) Σε είκοσι επτά τοις εκατό (27%) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, όπως κάθε φορά ισχύει, που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

δ) Σε δέκα τοις εκατό (10%) για τους λοιπούς σταθμούς ΑΠΕ και τους σταθμούς ΣΗΘΥΑ.

Δυσβάστακτη η επιπλέον φορολόγηση
Με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Στέλιος Λουμάκης επισημαίνει: «Σε συνέχεια της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή σε ισοπεδωτικά υψηλά και οριζόντια ποσοστά, σας καλούμε, σε συνέχεια της Υπουργικής Απόφασης που θα ακολουθήσει για την εφαρμογή της όπως τουλάχιστον προβλέπεται στο δημοσιευθέν πριν από την ψήφιση σχέδιο νόμου, όπως η εισφορά αυτή αφαιρείται από τον τζίρο των εταιρειών που δηλώνεται στις φορολογικές δηλώσεις τους ώστε να προκύψουν εν συνεχεία τα λογιστικά προ φόρων κέρδη τους προς φορολόγηση.

Ετσι θα αποφευχθεί η δυσβάστακτη επιπλέον φορολόγηση εισοδήματος που οι παραγωγοί ουδέποτε έλαβαν, αφού η εισφορά υπέρ ΛΑΓΗΕ τους το περιέκοψε. Διαφορετικά τα εμφανιζόμενα στις δηλώσεις ως κέρδη προ φόρων ουδόλως στην πραγματικότητα θα υπάρχουν, αφού η εισφορά όχι μόνο τα εξανεμίζει στην πηγή αλλά τα μετατρέπει σε πραγματικές ζημίες». Να σημειωθεί πως με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να παραταθεί για ακόμη ένα έτος η υποχρέωση καταβολής της ανωτέρω εισφοράς.

Η ανωτέρω εισφορά δεν επιβάλλεται στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς του πίνακα του άρθρου 27Α του ν. 3734/2009, που αντιστοιχεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 9ης Αυγούστου 2012, καθώς και για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Κτιριακές Εγκαταστάσεις.

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.