Η έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά

 
3 ενεργεια οικονομια fot 330x220 Η έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ

Στη φάση του νομοτεχνικού ελέγχου βρίσκεται αυτές τις ημέρες το περίφημο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις για την αγορά των ΑΠΕ και κυρίως για την αγορά των φωτοβολταϊκών. Το νομοσχέδιο, είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να πάρει το δρόμο για τη βουλή.

Το βασικότερο μέτρο για την αγορά είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το ΥΠΕΚΑ από το καλοκαίρι και αφορά στην περίφημη επιβολή έκτακτης εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά. Το μέτρο θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο», ωστόσο οι λεπτομέρειες για το ύψος και την κλιμάκωση της εισφοράς θα γίνουν γνωστές με τις ανακοινώσεις. Εκείνο όμως που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η εισφορά θα είναι έκτακτη και «θα έχει αρχή και τέλος», με στόχο να συγκρατηθεί και να περιοριστεί το περίφημο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (σε συνδυασμό βεβαίως και με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί).

Κάποια σενάρια, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως, θέλουν το ύψος της εισφοράς να κλιμακώνεται ανάλογα με την τεχνολογία αλλά και την ταρίφα που έχει κλειδωμένο ένα έργο. Έτσι στα πιο παλιά έργα που απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές και έχουν μικρότερες αποσβέσεις, θα επιβληθεί υψηλότερο ποσοστό εισφοράς, ενώ αντίθετα όσο χαμηλώνει η τιμή η εισφορά θα μικραίνει.

Εκτός όμως από τις λεπτομέρειες της έκτακτης εισφοράς μαζί με τις ανακοινώσεις θα ξεκαθαρίσουν και δύο άλλα φλέγοντα ζητήματα της αγοράς των ΑΠΕ, που θα ρυθμιστούν με το νέο νομοσχέδιο. Το πρώτο θα αφορά στο ξεκαθάρισμα των αδρανών αδειών οι οποίες μπλοκάρουν το σύστημα και δεν επιτρέπουν να απελευθερωθεί ισχύς στα δίκτυα για έργα έτοιμα να κατασκευαστούν με εξασφαλισμένα κεφάλαια. Το δεύτερο θέμα αφορά στο χρονικό διάστημα στο οποίο θα κλειδώνει μια επένδυση την επιδοτούμενη τιμή. Στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος και του εξορθολογισμού της αγοράς, προκρίνεται η λύση η τιμή να εξασφαλίζεται χρονικά όταν το έργο συνδέεται με το δίκτυο και όχι όπως ισχύει σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης (το μέτρο θα ισχύσει για όσα έργα δεν έχουν ήδη κλειδώσει τιμή).

Τα μέτρα που δε θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αλλά βρίσκονται υπό σκέψη για την αγορά των ΑΠΕ είναι: ο εξαμηνιαίος έλεγχος και αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, η αναμόρφωση του συστήματος επιδότησης με το περίφημο μοντέλο feed in premium (δηλαδή το μοντέλο που εγγυάται μια επιδότηση πάνω από την οριακή τιμή και όχι μια flat τιμή επιδότησης και μάλιστα με ανώτατο πλαφόν για το ποσό που θα δοθεί ως επιδότηση). Εκείνο το μέτρο που πρακτικά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί είναι να δίνονται μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του ελλείμματος και γενικότερα για την κατάσταση των λογαριασμών του ΛΑΓΗΕ, μέτρο που είχε ζητηθεί από την τρόικα.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΚΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.