ΣΕΦ: Παράταση για φωτοβολταϊκά έργα που πρέπει να συνδέθουν μέχρι 12/3/2013 για την κατοχήρωση της συμβολαιοποιημένης ταρίφας

 
2 panel geld fot 330x248 ΣΕΦ: Παράταση για φωτοβολταϊκά έργα που πρέπει να συνδέθουν μέχρι 12/3/2013  για την κατοχήρωση της συμβολαιοποιημένης ταρίφας

Πίεση χρόνου για τα φωτοβολταϊκά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τις 12.03.2013

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, ΣΕΦ με το δελτίο τύπου “Θα επιτρέψει το Κοινοβούλιο δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους επενδυτές;” ζητά ίδια μεταχείριση για όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών: Με αφορμή την χορήγηση τρίμηνης παράτασης στις συμβάσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών ζητά την ίδια παράταση για τις συμβάσεις επενδυτών οι οποίοι, ενώ είχαν κλειδωμένη ταρίφα για ένα 18μηνο, με το ν.4093/2012 καλούνται να διασυνδέσουν τα έργα τους το αργότερο ως τις 12/3/2013 αν δεν θέλουν να χάσουν την συμβολαιοποιημένη ταρίφα. 

Ως επιχείρημα για την παράταση αναφέρονται τόσο οι καιρικές συνθήκες που καθηστερούν την υλοποίση των έργων, όσο και η διάθεση του Διαχειριστή Δικτύου, ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιήσει χιλιάδες αιτήματα μέσα σε 5-6 εβδομάδες.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου του ΣΕΦ:

“Ισονομία μεταξύ των επενδυτών ζητά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ και αφορά στη χορήγηση τρίμηνης παράτασης στις συμβάσεις κατ’ επάγγελμα αγροτών που προτίθενται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Η τροπολογία προβλέπει “κλείδωμα” της εγγυημένης τιμής πώλησης για έως και 21 μήνες αντί των 18 που ίσχυε, ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει το έργο του στο σύστημα να διατηρήσει την κατοχυρωμένη τιμή που είχε υπογράψει με τον ΛΑΓΗΕ.

Η αιτιολογία για τη τρίμηνη αυτή παράταση στους αγρότες είναι πως η απορρόφηση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που θα χρηματοδοτούσε τα έργα αυτά δεν έκανε δυνατή την υλοποίησή τους εντός των ισχυουσών προθεσμιών.

Το ίδιο επιχείρημα όμως ισχύει για όλους τους επενδυτές οι οποίοι, ενώ είχαν κλειδωμένη ταρίφα για ένα 18μηνο, με το ν.4093/2012 καλούνται να διασυνδέσουν τα έργα τους το αργότερο ως τις 12/3/2013 αν δεν θέλουν να χάσουν την συμβολαιοποιημένη ταρίφα. Οι επενδυτές αυτοί καλούνται  εντός μόλις τεσσάρων μηνών (δηλαδή πέντε έως έντεκα μήνες πριν τη λήξη της αρχικής τους σύμβασης που προέβλεπε 18μηνο) να διασφαλίσουν χρηματοδότηση, να εξασφαλίσουν και να παραγγείλουν εξοπλισμό, να κατασκευάσουν τα έργα εν μέσω χειμώνα και άσχημων καιρικών συνθηκών και να προλάβουν τις προθεσμίες, ρισκάροντας να χάσουν σημαντικά ποσά και να μπουν σε οικονομικές περιπέτειες αν δεν προλάβουν.

Η έγκαιρη υλοποίηση των έργων αυτών δεν εξαρτάται πια από τους ίδιους, αλλά από τις διαθέσεις του καιρού και του Διαχειριστή Δικτύου ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιήσει χιλιάδες αιτήματα μέσα σε 5-6 εβδομάδες. 

Επειδή όλοι οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα από το νόμο και την Πολιτεία και επειδή τα προβλήματα στην αγορά είναι ήδη ορατά, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών καλεί το Κοινοβούλιο και το ΥΠΕΚΑ να δώσουν μια ανάσα σε όλους τους επενδυτές, παρέχοντας μια τρίμηνη παράταση για τη διασύνδεση των έργων που έχουν προθεσμία διασύνδεσης ως 12/3/2013. Το επιβάλλει η ισονομία μεταξύ των πολιτών, αλλά και η κοινή λογική.”

 
This entry was posted in ΝΟΜΟΙ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.