Άδειες διανομής θερμικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις

 
59 %CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%B1 330x317 Άδειες διανομής θερμικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Γεωθερμία

Υπεγράφη σήμερα από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, Υπουργική Απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι ειδικοί όροι για τη χορήγηση αδειών διανομής θερμικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις από εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας.

Μέχρι σήμερα, η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων χαμηλών θερμοκρασιών της χώρας ήταν πενιχρή, με αποτέλεσμα να παραμένει ανεκμετάλλευτη η σημαντική αυτή Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, που μπορεί να αποφέρει σημαντικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες.

Οι αρχές αξιοποίησης των σχετικών πεδίων περιλαμβάνονται στις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 14 του Ν. 3175/2003 όπως ισχύει, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν είχε διαμορφωθεί και υπογραφεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση.

Η παρούσα κανονιστική πράξη, την οποία προετοίμασε Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ και εκπροσώπους των ΡΑΕ, ΙΓΜΕ, ΚΑΠΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, ουσιαστικά αίρει και το τελευταίο εμπόδιο αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων χαμηλών θερμοκρασιών στον πρωτογενή τομέα, διαμορφώνοντας όσο το δυνατόν απλοποιημένες διαδικασίες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων εγγυήσεων πέραν αυτών που προβλέπονται κατά τη διαδικασία εκμίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΟΜΟΙ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.