ΕΛΣΤΑΤ: Το 64% της ενεργειακής μας κατανάλωσης αφορά τη θέρμανση

 
17 Thermansi Fot 330x248 ΕΛΣΤΑΤ: Το 64% της ενεργειακής μας κατανάλωσης αφορά τη θέρμανση

ΕΛΣΤΑΤ: Το 64% της ενεργειακής μας κατανάλωσης αφορά τη θέρμανση

Το μέγεθος του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν και φέτος τα νοικοκυριά για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση, αναδεικνύει έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η θέρμανση απορροφά το 63,7% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενός μέσου νοικοκυριού !

Η έρευνα αφορά την περίοδο πριν από τη περυσινή δραματική αύξηση των φόρων, οπότε τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Παρ’ όλα αυτά δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αφού με βάση τα ευρήματά της, το πετρέλαιο ήταν κυρίαρχο ανάμεσα στις άλλες μορφές θέρμανσης. Επομένως, φέτος, όπως και πέρυσι, τα νοικοκυριά θα πρέπει να αντικαταστήσουν το 64% της ενεργειακής τους κατανάλωσης με άλλες μορφές, κάτι προφανώς αδύνατο…

Την περίοδο λοιπόν που διεξήχθη η έρευνα (Οκτώβριος 2011-Σεπτέμβριος 2012), το πετρέλαιο αντιστοιχούσε στο 44,1% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, ο ηλεκτρισμός στο 26,8%, τα καυσόξυλα στο 17,4%, το φυσικό αέριο στο 5,4%, τα ηλιακά θερμικά συστήματα στο 2,9% και άλλα είδη καυσίμων (υγραέριο, κηροζίνη κλπ) κατείχαν μικρότερα ποσοστά.

Εννοείται ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά με μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου, και κυρίως του ηλεκτρικού (κλιματιστικά) και της βιομάζας (καυσόξυλα, πέλετς) στην κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.

Μέση κατανάλωση ηλεκτρικού

Ειδικά, όσον αφορά τη χρήση του ηλεκτρικού, (τόσο για θέρμανση όσο και για άλλες χρήσεις), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανέρχεται σε 3.750 κιλοβατώρες ετησίως, με το 38,4% να αφορά το μαγείρεμα, το 14,7% τη λειτουργία του ψυγείου, το 10,6% τη λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων, το 6,6% το φωτισμό και το 4,9% την ψύξη της κατοικίας (κλιματιστικά).

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι στις αστικές περιοχές οι ανάγκες των νοικοκυριών για θερμική ενέργεια, είναι ακριβώς οι μισές από αυτές των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές (8.453, έναντι 16.923 κιλοβατωρών ετησίως). Δεν ισχύει όμως το αντίθετο στην κατανάλωση ηλεκτρικού, καθώς οι ανάγκες των αγροτικών νοικοκυριών, έναντι των αστικών, είναι μόνο κατά 30% χαμηλότερες (3.070, έναντι 4.000 κιλοβατωρών ετησίως).

Καθοριστικός παράγοντας η ανεργία

Εννοείται ότι καθοριστικός παράγοντας αναφορικά με την ενεργειακή συμπεριφορά είναι το αν κάποιος εργάζεται ή όχι. Υψηλότερη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32% και θερμικής ενέργειας κατά 15% εμφάνισαν νοικοκυριά με μέλη που εργάζονται, έναντι όσων δεν διέθεταν κανένα μέλος που εργάζεται.

Νοικοκυριά με άνεργα μέλη εμφανίζουν υψηλότερη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 16% και χαμηλότερη μέση κατανάλωση θερμικής ενέργειας κατά 10% σε σχέση με νοικοκυριά τα οποία δεν διαθέτουν κανένα άνεργο μέλος.

Πηγή:tanea.gr

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.