Δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με την υποστήριξη της Γερμανίας

 
11 investment fot 330x248  Δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με την υποστήριξη της Γερμανίας

Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΕΕΤ), με την υποστήριξη της Γερμανίας.

Ωστόσο το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν συμφωνούν με την δημιουργία του ταμείου, όπως  ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης και της τρόικας. Το ΔΝΤ μάλιστα θεωρεί ότι θεσμοί όπως το Επενδυτικό Ταμείο είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, αφού η διαχείριση μπορεί να μην αποδώσει σωστά και να μοιραστούν πάλι χρήματα χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, ή  τα αναπτυξιακά σχέδια να μην είναι άμεσης προτεραιότητας.  Οι αντιρρήσεις υποδεικνύουν, ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική διαχείριση, αφού επί χρόνια είναι βυθισμένη στη διαφθορά και την αναξιοπιστία. 

Γι’ αυτό και ένα από τα πιό σημαντικά θέματα στις διαπραγματεύσεις είναι η στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και η έδρα του ΕΕΤ. Αντιρρήσεις υπάρχουν και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ).

Η ελληνική πλευρά, για να κάμψει τις αντιρρήσεις παρουσίασε πόρισμα με την έδρα του ΕΕΤ στο Λουξεμβούργο, ενώ σύμφωμα με το πόρισματο διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων – επενδυτών και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η Γερμανία στηρίζει παρόλες τις αντιρρήσεις την δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, αφού το βλέπει ως διέξοδο στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι μία διευκόλυνση προς την Ελλάδα θα ήταν η παροχή δανείων για τους μικρομεσαίους στην Ελλάδα από την KfW.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση εκπροσώπων της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας (ΚfW), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΤΕπ), του υπουργείου Οικονομικών (συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Π. Τσακλόγλου) και του ελληνικού οργανισμού Ιnvest in Greece (συμμετείχε ο πρόεδρός του Αρ. Συγγρός).

Το θέμα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου συζητήθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, με τους εκπροσώπους της τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται καλό δρόμο και το οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξο.

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.