Αλ. Τουρκολιάς: Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη

 
25 geld fot 330x248 Αλ. Τουρκολιάς: Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη

Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη

Η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών που ολοκληρώθηκε με επιτυχία θέτει το πιστωτικό σύστημα της χώρας σε μία νέα αφετηρία. Αυτό δήλωσε ο κύριος Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Χρηματιστήριο στο πλαίσιο εισαγωγής των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που διαπραγματεύθηκαν χθες στο ταμπλό για πρώτη μέρα. Οι τράπεζες, τόνισε, κεφαλαιακά ενισχυμένες, καλούνται να συμβάλουν αποτελεσματικά στην εθνική προσπάθεια για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Η χώρα χρειάζεται να ολοκληρώσει ταχύτατα τόσο τις απαιτούμενες όσο και τις αναγκαίες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις δρομολογώντας ταυτόχρονα ένα σταθερό πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης επενδύσεων, με ξεκάθαρο στόχο τη δημιουργία ενός εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου.

«Προσωπικά πιστεύω, είπε, ότι στο μυαλό και τις σκέψεις κάθε Έλληνα πρώτιστο καθήκον θα πρέπει να είναι η συμβολή του στην προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία ενός καλύτερου πλαισίου υποδοχής και αποδοχής τους, διότι έτσι δημιουργείται η βάση για μακροχρόνια σταθερή ανάπτυξη που θα έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα των θέσεων εργασίας».

ΑΝΤΛΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς κήρυξαν την έναρξη της διαπραγμάτευσης της Εθνικής Τράπεζας στο ταμπλό, σηματοδοτώντας έτσι τη ιδιαίτερη σημασία τόσο της επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όσο και της δυνατότητας άντλησης κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, σε σύντομο χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την εισαγωγή των νέων μετοχών είπε, μεταξύ άλλων, πως «η Εθνική αποτελεί την ατμομηχανή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επανέρχεται στο ταμπλό με διασπορά μεγαλύτερη του 15%.

Από την ανακεφαλαιοποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την κρίση του 2007, δεν έχει καταγραφεί επίτευξη τόσο υψηλού ποσοστού διασποράς σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας του εγχειρήματος», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης. Η μαζική εισαγωγή τίτλων αλλά και η διαπραγμάτευση των warrants σε συνδυασμό με το καθοδικό κανάλι στο οποίο εισήλθε το Χρηματιστήριο πίεσαν τις τιμές των μετοχών.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΙΤΛΩΝ
Ο Γενικός Δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο πιεζόμενος κατά βάση από τις τραπεζικές μετοχές κινήθηκε χθες κοντά στα χαμηλά έτους. Πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης χθες για τις νέες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και όπως συνέβη και με τις άλλες τράπεζες κατά την εισαγωγή των νέων μετοχών τους στην αγορά οι πιέσεις υπήρξαν έντονες.

Αυτό συμβαίνει διότι 2.274.125.874 νέες κοινές μετοχές της ΕΤΕ οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας καθώς και 245.779.626 warrants, δημιούργησαν έναν πληθωρισμό τίτλων. Θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου προέβησαν σε ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμη σε αρκετές περιπτώσεις κρίνουν ως προσφορότερη κίνηση την πώληση μετοχών και την αγορά warrants.

Το warrant της ETE ενώ υποχώρησε ως το 0,42 ευρώ, πέτυχε ισορροπία στην περιοχή του 1,2 με 1,3 ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές το warrant της Εθνικής καθίσταται ελκυστικό για αγορά σε αυτήν την περιοχή. Σημαντικό κίνητρο για τους αγοραστές αποτελεί το γεγονός πως η Εθνική έχει μπροστά της να παίξει ενεργό ρόλο στον τελευταίο γύρο της συγκέντρωσης των τραπεζών διεκδικώντας προς πώληση τράπεζες όπως, για παράδειγμα, το Τ.Τ. Ενώ σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς η διοίκηση της τράπεζας η διεκδίκηση θα αφορά και συστημικές και μη συστημικές τράπεζες.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.