To τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς

 
bank To τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς

Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους εισέρχονται οι τέσσερεις μεγάλες συστημικές τράπεζες στην χώρα μας, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων αυτών τραπεζών καλούνται να εγκρίνουν της αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους.

Την σχετική απόφαση θα λάβει πρώτη η Alpha Bank, καθώς την Τρίτη 16 Απριλίου το πρωί, πραγματοποιείται η γενική της συνέλευση για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της διοίκησης της Alpha Bank, η τράπεζα θα επιτύχει να καλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, γεγονός που θα τις επιτρέψει να παραμείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο.

Παράλληλα με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης η Alpha Bank, δίνει έμφαση και στην διαδικασία πλήρους λειτουργικής ενοποίησης με την Εμπορική Τράπεζα, που θα οδηγήσει σε σημαντικές συνέργιες κόστους και ισχυροποίηση της στην εγχώρια αγορά. Η σχετική διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες εξελίσσεται χωρίς κανένα πρόβλημα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Η επόμενη γενική συνέλευση για αποφάσεις σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της είναι της Τράπεζας Πειραιώς και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Απριλίου. Και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς η εξασφάλιση του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής θεωρείται δεδομένη από τα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας.

Ταυτόχρονα δίνεται έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση λειτουργικών ενοποιήσεων δικτύων τραπεζών που πρόσφατα απέκτησε, όπως των υποκαταστημάτων των πρώην κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα από πλευράς δικτύου καταστημάτων με πολύ μεγάλη διαφορά από την δεύτερη, μετά μάλιστα και την αναστολή συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank.

H γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζα πραγματοποιείται την Δευτέρα 29 Απριλίου. Μετά την πλήρη ανατροπή της αρχικής στρατηγικής που ήταν η ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου ομίλου Εθνικής και Eurobank-που βρισκόντουσαν στην τελικά φάση μεταξύ τους συγχώνευσης-που επέφεραν οι πρόσφατες αποφάσεις των αρχών, η διοίκηση της τράπεζας δίνει αγώνα δρόμου για την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

«Ο κοινός στόχος είναι ένας: να υλοποιήσουμε επιτυχώς την αναγκαία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προγραμματιζόμενη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε διεθνές επίπεδο και κάτω από έντονο ανταγωνισμό, καλούμεθα όλοι να συστρατευτούμε στην επίτευξη της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απαιτούμενη αύξηση.
Και το όλοι δεν είναι σχήμα λόγου, όπως άλλωστε γνωρίζετε, όταν αναφέρομαι στην Εθνική», τόνισε σε μήνυμα του προς τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της , Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Για τη Διοίκηση, το σύνολο των εργαζομένων και για τους μετόχους, ο κοινός στόχος είναι ένας: να υλοποιηθεί επιτυχώς η αναγκαία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προγραμματιζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανέφερε ο κ.Τουρκολιάς.

Η γενική συνέλευση της Eurobank πραγματοποιείται την Τρίτη 20 Απριλίου, με στόχο επίσης την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, προκειμένου η τράπεζα να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της .
Μόλις ολοκληρωθούν οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών θα συνεδριάσουν τα διοικητικά τους συμβούλια προκειμένου να καθοριστούν οι όροι και η τιμή έκδοσης των μετοχών. Το σχετικό ενημερωτικό δελτίο της αύξησης θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία άσκησης των δικαιωμάτων των μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σε 9,7 δισ.ευρώ, της Eurobank στα 5,8 δις.ευρώ, της Alpha Bank στα 4,5 δις.ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς στα 7,3 δις.ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι εξασφαλισμένη είτε επιτευχθεί είτε όχι ο στόχος της εξασφάλισης του 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς θα γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους οι συστημικές τράπεζες θα αποκτήσουν τα υγιή εκείνα οικονομικά μεγέθη και δείκτες που θα τις επιτρέψουν σταδιακά να βγουν ξανά-μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα-στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα, ώστε με την σειρά τους να την διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Ρευστότητα που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας που θα την οδηγήσει εκτός της κρίσης.
ΑΜΠΕ

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.