Fitch: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδος

 
fitch Fitch: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδος

Αναβάθμιση της Ελλάδος από CCC σε B

Ενα ακόμα θετικό σημάδι για το ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο εκτόνωσης των μεγάλων πιέσεων που έχει δεχτεί τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί η χθεσινή απόφαση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, Fitch να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία κατηγορία στο «Β-».

Η κίνηση του οίκου μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακή, αφού η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να εντάσσεται στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αλλά είναι ενδεικτική της βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο ίδιος ο οίκος θεωρεί ότι οι προοπτικές είναι «σταθερές».

Στο οικονομικό επιτελείο εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους τόσο για την απόφαση του οίκου, όσο και για την περίοδο που αυτή ανακοινώθηκε. Επίσης, η αγορά αντέδρασε θετικά αφού μετά την αναβάθμιση η αποδοση του 10ετους ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 9%, ενώ το spread των 10ετων ομολόγων μειώθηκε ενδοσυνεδριακά έως τις 732 μονάδες βάσης.

Στην έκκθεσή της, η Fitch επισημαίνει ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα είναι «εντός τροχιάς», ενώ εκτιμά ότι η σημερινή διοίκηση έχει αποδείξει πολύ περισσότερο από τους προκατόχους της ότι μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Ωστόσο, οι αναλυτές της Fitch, υποστηρίζουν πως η αισθητή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, καθώς η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχουν ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος. Τα βασικά σημεία της έκθεσης του οίκου είναι:

1. Εχει επιτευχθεί «καθαρή» πρόοδος στην εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών). Μάλιστα, αναφέρει ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περισσότερο από 9% του ΑΕΠ στην περίοδο 2009-2012 αποτελεί την πιο φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή χώρας στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

2. Η ύφεση φέτος θα είναι της τάξης του 4,3% και θα υπάρξει ασθενής ανάκαμψη το 2014.

3. Η εσωτερική υποτίμηση έχει πλέον αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλές, ενώ υπό αμφισβήτηση είναι ακόμα το κατά πόσο θα ανακάμψει γρήγορα η ελληνική οικονομία και θα μειωθεί η ανεργία.

4. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος εξελίσσεται καλά, ενώ ολοκληρώθηκε και η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση (του ΟΠΑΠ).

5. Πρόοδος έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και έχει ανακτηθεί το 80% της χαμένης ανταγνωστικότητας της οικονομίας.

6. Βασική πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων.

7. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απέχει πολύ από το να θεωρηθεί εξασφαλισμένη, αλλά δεν «βλέπει» νέα αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Η οποιαδήποτε νέα παρέμβαση θα αφορά στους επίσημους πιστωτές της χώρας. Πάντως, θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ έχει αποφευχθεί.

πηγή:kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.