Γιατί η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος;

 
42 dei euro1 330x223 Γιατί η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος;

Τα τιμολόγια ρεύματος φθηναίνουν

Αλλαγή δεδομένων έχει συντελεστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τα τιμολόγια ρεύματος και τις προγραμματισμένες για την 1η Μαΐου νέες αυξήσεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα νέα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ που έχουν ήδη αποσταλεί και αναλύονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και το ΥΠΕΚΑ να αποφασίσει για το ύψος της προγραμματισμένης για την 1η Μαΐου νέας αύξησης.

Από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αντί για αυξήσεις να υπάρξει – στη χειρότερη περίπτωση – πάγωμα των τιμολογίων , ενώ αρμόδιες πηγές τονίζουν στον Capital.gr ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν και μειώσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν τρεις παράγοντες: 

Πρώτον το περίφημο backloading. Η ΔΕΗ στα κοστολογικά στοιχεία που απέστειλε έκανε νέο υπολογισμό για το κόστος των ρύπων, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο η απόφαση για το backloading την περασμένη εβδομάδα ανατρέπει εκ νέου τα δεδομένα και εκ των πραγμάτων μειώνει περαιτέρω τα κόστη που θα χρειαστεί η εταιρεία για αγορές δικαιωμάτων.

Δεύτερον η πτώση της οριακής τιμής του συστήματος. Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού κόστους με δεδομένο ότι υπάρχουν και οι άλλοι μεταβατικοί μηχανισμοί και χρεώσεις της αγοράς (ΑΔΙ, μηχανισμός μεταβλητού κόστους, ΥΚΩ κλπ). Στο πρώτο τρίμηνο λοιπόν είχαμε μια δραματική πτώση της τιμής, εξαιτίας της συρρίκνωσης της ζήτησης, που μεταφράζεται σε σημαντική μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ. Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένες ημέρες η ΟΤΣ βρέθηκε ακόμη και στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή έχει παγιωθεί πέριξ των 30 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τρίτον, η σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το πρώτο τρίμηνο του 2012, τα υδροηλεκτρικά είχαν καλύψει μόλις το 5,5% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Φέτος στο πρώτο τρίμηνο η παραγωγή των υδροηλεκτρικών τετραπλασιάστηκε και κάλυψε το 20% της συνολικής ζήτησης. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ, που υποκατέστησε με φθηνά υδροηλεκτρικά (δωρεάν κόστος καυσίμου) είτε άλλες πηγές με μεγαλύτερο κόστος είτε αγορές ενέργειας από τρίτους.

Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν οι προγραμματισμένες αυξήσεις ρεύματος (περίπου 8,5% σε δύο δόσεις) που είχαν αποφασιστεί από τον Ιανουάριο, φαίνεται ότι όχι μόνο δε θα εφαρμοστούν, αλλά τελικά είναι εξαιρετικά πιθανό, ένα μέρος της πρώτης δόσης της αύξησης του 8% που επιβλήθηκε στις αρχές του έτους να επιστρέψει στους καταναλωτές ως έκπτωση.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το ΥΠΕΚΑ και αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ από τη ΡΑΕ και εκδοθεί η γνωμοδότηση του ρυθμιστή

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.