Πολιτικό «βραχυκύκλωμα» για τη «μικρή ΔΕΗ»

 
44 metritis dei1 330x277 Πολιτικό «βραχυκύκλωμα» για τη «μικρή ΔΕΗ»

Πολιτικό «βραχυκύκλωμα» για τη «μικρή ΔΕΗ»

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κλείνει η κυβέρνηση τη συζήτηση περί του ενδεχόμενου άθροισης των βουλευτικών υπογραφών επί διαφορετικών προτάσεων για τη «μικρή ΔΕΗ», ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 120, προκειμένου να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή. Την ίδια ώρα συνεχίζει να προκαλεί αμηχανία η στάση του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος χθες επανήλθε με νεότερες δηλώσεις επιμένοντας στην ορθότητα της άποψής του ότι πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για το δημοψήφισμα.

«Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις που προωθούνται από τα κόμματα δεν είναι ομοειδείς και πως «οι μόνες που συμπίπτουν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής», ενώ διαφορετικές είναι οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

Παρέμβαση
Είχε προηγηθεί η νέα παρέμβαση του Ευάγγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος στη διάρκεια συζήτησης που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι αν οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα στην υπόθεση της ΔΕΗ είναι ομοειδείς και ταυτόσημες, οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν. «Εγώ πιστεύω ότι αν συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές η Βουλή πρέπει να ανοίξει τώρα για να γίνει η συζήτηση και όχι να σερνόμαστε μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν θέλω να έχω εκκρεμότητες γύρω από τη ΔΕΗ. Πρέπει να κλείσουν όλα τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι θα απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνωμοδότηση για το αν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές. Επισήμανε δε ότι με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 44), «δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με Διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, από την πλευρά του επιμένει στην άμεση σύγκληση της Ολομέλειας και μάλιστα είναι έτοιμος να καταθέσει την πρότασή του αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να παρέμβει και στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιδιαιτέρως λιτή -μόλις λίγες γραμμές- με στόχο να μπορεί να συγκεντρώσει και τις υπογραφές, τουλάχιστον των ΑΝΕΛ. Χθες βράδυ πάντως 15 ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν τη δική τους πρόταση για δημοψήφισμα.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου επιμένει ότι πρέπει να συναθροιστούν και οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ που θα καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις αφού όλες έχουν κοινή συνισταμένη.

«Παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση εκκινεί από μια κοινή αφετηρία και καταλήγει σε ένα κοινό ‘διά ταύτα’. Πάνω απο120 βουλευτές εναντιώνονται στη δημιουργία της ‘μικρής ΔΕΗ’ και στην ιδιωτικοποίησή της και ζητούν το αυτονόητο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός γι’ αυτό το κορυφαίο ζήτημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας) επιβάλει την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής». Πετώντας μάλιστα το γάντι στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι φοβάται «μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή», την καλεί «αν έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για τη δημιουργία της ‘μικρής ΔΕΗ’, να τα θέσει στην κρίση του λαού».

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.