Η κυβέρνηση κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της “Μικρής ΔΕΗ”

 
92 DEH 330x300 Η κυβέρνηση κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της Μικρής ΔΕΗ

Η κυβέρνηση κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της "Μικρής ΔΕΗ"

Η δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ και η επίταξη των μονάδων και του προσωπικού της Επιχείρησης, έκοψε τα πόδια των εργαζομένων, αλλά παράλληλα έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών που είδαν ότι δεν μπορούσαν να τραβήξουν άλλο το σχοινί με τις κινητοποιήσεις.

Για την κυβέρνηση ήταν παραδόξως ίσως μια από τις ευκολότερες μάχες που δόθηκαν ποτέ με το συνδικαλιστικό κίνημα, και η επικράτησή της έστω και δια της αμφιλεγόμενης μεθόδου της «επιστράτευσης», αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς δόθηκε απέναντι στην ισχυρότερη ομοσπονδία εργαζομένων που έχει απομείνει σε δημόσια ελεγχόμενη επιχείρηση, και δη εκείνη που πολλές φορές στο παρελθόν απέσπασε «νίκες» αξιοποιώντας την δυνατότητα της να «ανεβοκατεβάζει» τον διακόπτη.

Δεδομένου ότι η  «Μικρή ΔΕΗ» είχε αναδειχθεί στην δυσκολότερη πρόκληση του καλοκαιριού για την κυβέρνηση, η αβρόχοις ποσί λήξη αυτής της απεργίας και η επικείμενη υπερψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια, στέλνει μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν διευκολύνοντας την υλοποίηση πολιτικών απελευθέρωσης των αγορών ενώ δημιουργεί ζωτικό χώρο ώστε το οικονομικό επιτελείο να αφιερωθεί στην διαπραγμάτευση για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα περιθώρια περαιτέρω πρωτοβουλιών στη ΓΕΝΟΠ περιορίζονται πλέον στην προσπάθεια να κάνουν ηχηρή την παρουσία τους ζητώντας τη συνδρομή της ΓΣΕΕ στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον η ΓΕΝΟΠ θα επιδιώξει να προσφύγει νομικά κατά της απόφασης για επίταξη ενώ θα ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα επόμενα βήματα για τη Μικρή ΔΕΗ
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη, ξεκινά τυπικά και ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση τόσο για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού που αναμένεται να γίνει μέχρι το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όσο και για τη δημιουργία της νέας εταιρείας η οποία θα αποτελέσει θυγατρική της σημερινής ΔΕΗ και θα προικοδοτηθεί με το 30% των δραστηριοτήτων της.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία από πλευράς προετοιμασίας, που ενεδεχομένως θα απαιτήσει πολλούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Μεταξύ άλλων προϋποθέτει μελέτες αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που θα εισφερθούν, φορολογικούς ελέγχους και εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών, διαχωρισμό των περίπου 2 εκατ. πελατών οι οποίοι υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες θα φύγουν από τη ΔΕΗ, καθώς και πολυδαίδαλες νομικές και επιχειρηματικές ενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η απόσχιση να έχει ολοκληρωθεί έως το Φθινόπωρο με τέλη του 2015, ενώ ως τότε θα έχει θεωρητικά τελειώσει και ο διαγωνισμός με την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους με ελάχιστα αποδεκτό τίμημα όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, την λογιστική αξία της νέας επιχείρησης. Για την Ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 2,6 δισ. ευρώ για τη σημερινή ΔΕΗ αντιστοιχεί στο ήμισυ της λογιστικής της αξίας που με βάση  τον ισολογισμό της  φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ. Χοντρικά η λογιστική αξία για το 30% της σημερινής επιχείρησης είναι τα 1,65 δισ. ευρώ εξ’ου και εκ μέρους της κυβέρνησης διοχετεύεται πως ένα αποδεκτό τίμημα για τη «Μικρή ΔΕΗ» θα είναι κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι η δημιουργία της νέας εταιρείας με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ. Τα περιουσιακά στοιχεία θα εισφερθούν είτε κατά το στάδιο της ίδρυσης είτε αν πρόκειται για ήδη υφιστάμενη εταιρεία της ΔΕΗ, στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

1.     Το Δ.Σ της ΔΕΗ θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο σύμβασης απόσχισης στο οποίο θα προσδιορίζονται η μορφή, η επωνυμία και η έδρα της νέας εταιρείας και ο αριθμός καταχώρισής της στο ΓΕΜΗ. Επίσης θα αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού που εισφέρονται, η ημερομηνία του ισολογισμού απόσχισης και το σχέδιο καταστατικού της υπό ίδρυσης εταιρείας, καθώς και τις συμβατικές ρυθμίσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της νέας εταιρείας.

Σύμφωνα με το ν.σ, σε περίπτωση που η σύμβαση της απόσχισης του κλάδου δεν έχει συμπεριλάβει ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού ή του παθητικού, αυτά θεωρείται ότι συμπεριλαμβάνονται αυτομάτως εφόσον από την ερμηνεία της σύμβασης συνάγεται σαφώς πως τα δύο μέρη δεν επιθυμούσαν τον αποκλεισμό τους.

2.     Θα πρέπει να γίνει προσδιορισμός της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των εισφερόμενων κλάδων και σύνταξη σχετικής έκθεσης ελέγχου. Ακόμη και μετά την απόχιση  και τη σύνταξη λογιστικής κατάστασης απόσχισης, η ΔΕΗ δεν θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί διαφορετικούς λογαριασμούς εφόσον από τη φύση τους να διαχωριστούν. Οι συναλλακτικές πράξεις θα διαχωριστούν στο διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας σύνταξης της λογιστικής κατάστασης απόσχισης και της ημερομηνίας απόσχισης.

3.      Για να προχωρήσει η διαδικασία, το σχέδιο απόσχισης πρέπει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που σήμερα είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 17%, το Δημόσιο με 34,12%, το fund Silchester με 13,80%, η Fidelity με 5% και το ευρύ επενδυτικό κοινό με 30%.

4.    Τουλάχιστον ένα μήνα πριν συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ και της «Μικρής ΔΕΗ», οι δύο εταιρείες θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα μέσω των ιστοσελίδων τους όλο το πακέτο των πληροφοριών για την ενημέρωση των μετόχων τους και συγκεκριμένα :

-Το περιεχόμενο του σχεδίου της σύμβασης απόσχισης
-Τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και τις εκθέσεις   διαχείρισης του Δ.Σ της ΔΕΗ για την τελευταία τριετία και αντίστοιχα της Μικρής ΔΕΗ αν τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα μέχρι την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης.
- Την αναλυτική επεξηγηματική έκθεση του σχεδίου απόσχισης των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιρειών
-Την έκθεση ελέγχου διαπίστωσης της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων του εισφερόμενου κλάδου

5.      Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης με τις οποίες εγκρίνεται το σχέδιο σύμβασης απόσχισης θα πρέπει να υποβληθούν μαζί με το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο, προς έγκριση από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.