Ηλεκτροκίνηση: Ανακοινώσεις ΡΑΕ, «παικτών» και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

 
49 ηλεκτρικο αυτοκινητο Fot 330x220 Ηλεκτροκίνηση: Ανακοινώσεις ΡΑΕ, «παικτών» και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

Ηλεκτροκίνηση: Ανακοινώσεις ΡΑΕ, «παικτών» και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

«Αυλαία» για το άνοιγμα της νέας αγοράς της ηλεκτροκίνησης, αλλά και για την ένταξη της Ελλάδας στην υπό δημιουργία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά του τομέα, σηματοδοτούν οι αναμενόμενες σχετικές ανακοινώσεις της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού), της ΔΕΗ, της BMW  και  άλλων σημαντικών «παικτών» κατά τη διάρκεια του φόρουμ με θέμα «EΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ, ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, LOGISTICS», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου (ώρες 12.00-18.15 στο κτίριο του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφόρος Αμαλίας 8).

Επενδυτές, εταιρείες-πάροχοι τεχνολογίας και προμηθευτές, αυτοκινητοβιομηχανίες και αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, πρατηριούχοι, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας , εταιρείες εκμετάλλευσης σταθμών στάθμευσης, μεταφορικές, τουριστικές επιχειρήσεις, σύμβουλοι και εκπρόσωποι ΑΕΙ,  απαρτίζουν τη νέα αγορά, που ανοίγει πλέον ουσιαστικά και στη χώρα μας με τον καθορισμό του θεσμικού και υποστηρικτικού πλαισίου για  τις υποδομές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Παρά δε τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της περιόδου, το επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον που υπάρχει είναι μεγάλο, καθώς τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης σε περιβαλλοντικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο εξοικονόμησης είναι σημαντικά και οι στόχοι υποχρεωτικοί, σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πιο «καθαρά» αυτοκίνητα.

Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα ανακοινωθούν από τη ΡΑΕ,  τα αποτελέσματα της Δημόσιας Διαβούλευσης επί της πρότασης της  για την αποσαφήνιση και οριοθέτηση του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου ένταξης των υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο κ. Ευάγγελος Διαλυνάς, καθηγητής ΕΜΠ, εντεταλμένο μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ για την ηλεκτροκίνηση, θα αναφερθεί αναλυτικά στο προτεινόμενο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο  σχετικά με τις υποδομές φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Κυρίαρχα θέματα, η μεταπώληση  της ηλεκτρικής ενέργειας και οι «ταρίφες» της ηλεκτροφόρτισης. Θα τεθεί επίσης το ερώτημα της δυνατότητας παροχής κινήτρων (και σε τι χρονικό ορίζοντα) για την ανάπτυξη αυτής της αγοράς. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Green E-motion, η οποία προωθεί την ενιαία αγορά ηλεκτροκίνησης. Με κοινούς κανόνες κοστολόγησης, πρότυπα και διαδικασίες, η ενιαία αγορά, στοχεύει στη δημιουργία ενός σταθερού ευρωπαϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για όλους τους εμπλεκόμενους. Το σχετικό πρόγραμμα Green E-motion για την Ελλάδα «τρέχει» η ΔΕΗ και θα το παρουσιάσει η διευθύντριά του  κ. Βάλυ Λιόλιου, που είναι και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΝΗΟ.

Θέματα όπως ο  καθορισμός των τεχνικών κανόνων επικοινωνίας στα σημεία φόρτισης  και η διαχείριση των μετρητικών δεδομένων θα αναπτυχθεί  από την κα. Σοφία Πολιτοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ενέργειας). Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BMW HELLAS κ. Σπύρος Φίλιππας, θα παρουσιάσει επίσης τις δραστηριότητες της εταιρείας του στον τομέα αυτό, η κ. Μικαέλα Μπαλή του οργανισμού Germany Trade and Invest  θα παρουσιάσει  τα πρακτικά θέματα λειτουργίας της ηλεκτροκίνησης στη Γερμανία, ο κ. Δημήτρης Μιχαρικόπουλος της εταιρείας Fortisis  θα αναφερθεί στην μέχρι στιγμής ελληνική εμπειρία ενώ ο κ. Πέτρος Καραμπίλας, μέλος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και ο κ. Κώστας Θεοφανίδης, Πρόεδρος  της ΣΥΝΔΡΩ θα αναφερθούν σε θέματα τεχνολογιών. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, κ.Νίκος  Χρυσόγελος και Θοδ. Σκυλακάκης, θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς ΕΚ σχετικά με  τη λειτουργία των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά και τα γενναιόδωρα κίνητρα που δίνουν ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη της «πράσινης» αυτοκίνησης.  

Σημειώνεται ότι το φόρουμ συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο/Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα και την επενδυτική έκδοση Α-ENERGY με τη συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και άλλων φορέων (σχετικό πρόγραμμα επισυνάπτεται).

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη προγράμματος, κα. Άντα Σεϊμανίδη, αρχισυντάκτρια Α-ΕΝΕRGY, κιν.: 6978 373031, 210 6912183, e-mail: ada.seimanidi@gmail.com και info@a-energy.gr ή και στον επιστημονικό συντονιστή της έκδοσης, κ. Γιάννη Ζολώτα, στα ίδια σημεία.

Για πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Γραμματείας της εκδήλωσης (κα. Ειρ. Κοκκινέλη) 210 6912183, 210 6912505, e-mail: argohellas@otenet.grκαι info@a-energy.gr ή/και στην κα. Μαίρη Τσαούση, Τηλ: 210 3271011, Fax: 210 3271058 (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας,  Γραφείο στην Ελλάδα).

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.