Κίνα: Ρεκόρ εγκατάστασης ισχύος από Φωτοβολταϊκά

 
1 πρασινη ενεργεια fot 220x200 Κίνα: Ρεκόρ εγκατάστασης ισχύος από Φωτοβολταϊκά

Κίνα: Ρεκόρ εγκατάστασης ισχύος από Φωτοβολταϊκά

Μέσα στο 2013 η Κίνα εγκατέστησε ηλιακά πάνελ ισχύος μεταξύ 9,5 και 12GW (ανάλογα με την πηγή). Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ρεκόρ εγκατάστασης ισχύος μέσα σε διάστημα ενός χρόνου – αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έφθασαν πέρυσι τα 10GW συνολικής ισχύος, ενώ στην πρωτοπόρο Γερμανία προστέθηκαν 3,3GW – το οποίο ωστόσο αναζωπυρώνει την ανησυχία για νέα «φούσκα» στη βιομηχανία των πάνελ.

Χάρη στις γενναιόδωρες εγγυημένες τιμές και σε άλλου είδους κίνητρα, κινεζικές εταιρείες του κλάδου της ηλιακής ενέργειας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την υλοποίηση πανάκριβων έργων στη βόρεια και βορειοανατολική Κίνα.

Το ίδιο «κύμα» έχει φυσικά συμπαρασύρει τους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ – και όχι μόνο – που επεκτείνουν και πάλι την παραγωγή τους μετά από δύο τρίμηνα, κατά τα οποία οι πωλήσεις εμφάνισαν σημάδια ανάκαμψης.

Το Πεκίνο, που το 2010 είχε θέσει ως στόχο πενταετίας τα 5GW, προβλέπει τώρα την εγκατάσταση 14GW μέσα στο τρέχον έτος. Ένας από τους λόγους που ευνοούν τη ραγδαία ενίσχυση της ηλιακής ενέργειας είναι η σταθερή πτώση των τιμών, που την καθιστά όλο και πιο προσιτή, αλλά και το feed-in tariff για μεγάλα έργα, το οποίο εκπνέει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Τα στοιχεία του 2013 δείχνουν την εκπληκτική κλίμακα της κινεζικής αγοράς. Ο δράκος ξύπνησε», δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg New Energy Finance Τζένι Τσέις. «Τα φωτοβολταϊκά γίνονται όλο και φθηνότερα και η εγκατάστασή τους όλο και πιο εύκολη. Η κυβέρνηση της Κίνας εξεπλάγη όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαπιστώνοντας πόσο γρήγορη είναι η εξάπλωση όταν υπάρχουν κίνητρα.»

Σύμφωνα, ωστόσο, με δηλώσεις τους στο Reuters, στελέχη της βιομηχανίας ανησυχούν ότι η ανάπτυξη που ξεπερνά κάθε προσδοκία θα αυξήσει τις δημοσιονομικές πιέσεις σε Κίνα και Ιαπωνία, αναγκάζοντάς τις να περιορίσουν τις επιδοτήσεις, κάτι που με τη σειρά του θα πλήξει τη ζήτηση, όπως συνέβη στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.