Αλλάζει τους στόχους για τις ΑΠΕ η Κομισιόν

 
18 Fot netzs 330x330 Αλλάζει τους στόχους για τις ΑΠΕ η Κομισιόν

Αλλάζει τώρα τους στόχους για τις ΑΠΕ η Κομισιόν

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η Κομισιόν όσον αφορά στους στόχους για τις ΑΠΕ εξ αιτίας της συνεχούς αύξησης του ενεργειακού κόστους, που έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά να πληρώνουν υπερτριπλάσιες τιμές για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το σχέδιο για την «Ενέργεια και Κλίμα 2030», που ανακοίνωσαν χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Εττινγκερ προτείνει στόχο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο 27% του ενεργειακού ισοζυγίου το 2030. Χωρίς όμως να δεσμεύει κάθε χώρα-μέλος για την επίτευξη του στόχου αυτού παρά μόνον την Ε.Ε. ως σύνολο.

Επιπρόσθετα θέτει ως δεσμευτικό στόχο για την Ε.Ε. και τις χώρες – μέλη τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, κίνηση που σε συνδυασμό με την «έκπτωση» στις ΑΠΕ, ερμηνεύτηκε ως άνοιγμα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και νίκη στα σημεία της Βρετανίας, η οποία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, επέμενε για δεσμευτικούς στόχους στο CO 2 και όχι για τις ΑΠΕ, καθώς επενδύει στην πυρηνική ενέργεια.

Η πρόταση για την Ενέργεια συνοδεύτηκε με την πρόσκληση του Επιτρόπου Βιομηχανίας Αντόνιο Ταγιάνι, για άμεση δράση με στόχο την «Αναγέννηση της ευρωπαϊκής Βιομηχανίας», δίνοντας έμφαση στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη χρηματοδότηση.

Το σχέδιο «Ενέργεια – 2030» προβλέπει ακόμα :

  • Αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας ρύπων με την δημιουργία από το 2021 του λεγόμενου «σταθεροποιητικού αποθεματικού».
  • Τη δυνατότητα της κάθε χώρας να αποφασίζει μόνη της για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, με βάση τους κανονισμούς για το περιβάλλον, την ασφάλεια και την υγεία στην Ε.Ε.
  • Την εναρμόνιση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ την επόμενη δεκαετία.
  • Την ενίσχυση των υποδομών και ειδικά των διασυνδέσεων.
  • Επανεξέταση της οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα τον Σεπτέμβριο.
  • Οι δεσμευτικοί στόχοι της Ε.Ε. που «τρέχουν» σήμερα, το λεγόμενο 20-20-20, προβλέπουν διείσδυση των ΑΠΕ στο 20% και μείωση των ρύπων κατά 20% ως το 2020.
  • Η οδηγία για τους στόχους του 2030 αναμένεται το 2015.

Ελλάδα 
Η Επιτροπή θεωρεί ως υπερβολικά υψηλές τις εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ που δίνει σήμερα η Ελλάδα και τονίζει ότι το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί. Θεωρεί ότι η χώρα θα επιτύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ για το 2020. Για τους στόχους του 2030 η Κομισιόν εκτιμά ότι οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στο 0,30% του ΑΕΠ και ότι η μέση ετήσια επενδυτική δαπάνη για την περίοδο 2011-2030 που απαιτείται φθάνει στο 0,23% του ΑΕΠ, πράγμα που θα επιβαρύνει κατά 2% τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Οι τιμές 
Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι βιομηχανίες πληρώνουν το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό 3-4 φορές περισσότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ινδία, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, περίπου 20% πάνω από την Κίνα και 20% κάτω από την Ιαπωνία.

Η άλλη μεγάλη στρέβλωση είναι ότι κατά την περίοδο 2008-2012 οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκαν ενώ οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά περίπου 1/3, ενώ για το φυσικό αέριο έμειναν σταθερές. Για τα νοικοκυριά οι τιμές του ρεύματος αυξάνονταν περίπου 4% το χρόνο και οι τιμές του αερίου κατά 3% ετησίως. Για τις βιομηχανίες η αντίστοιχη αύξηση έφθασε στο 3,5% για τον ηλεκτρισμό και λιγότερο από 1% στο φυσικό αέριο. Την ίδια περίοδο οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκαν κατά 35-45%.

Η Κομισιόν απέδωσε τις ανατιμήσεις στις αυξήσεις των φόρων, των τελών και του κόστους δικτύου, καθώς και στην επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ, που έχει μειώσει εκεί το ενεργειακό κόστος. Οσο για τις ΑΠΕ ως ποσοστό στη μέση τιμή του ηλεκτρισμού το τοποθετεί στο 6% για τα νοικοκυριά και στο 8% για τη βιομηχανία.

Βιομηχανία 
Σε άμεση δράση για τη «Βιομηχανική Αναγέννηση της Ευρώπης» κάλεσε ο Επίτροπος Ταγιάνι, παρουσιάζοντας τους άξονες της νέας βιομηχανικής πολιτικής:

  • Πρόσβαση στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες σε προσιτές τιμές.
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με μείωση της γραφειοκρατίας και των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.
  • Ενσωμάτωση των αγορών κεφαλαίου μέσω της μεγιστοποιήσης του δυναμικού της εσωτερικής αγοράς.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή των ευρωπαϊκών μέσων χρηματοδότησης.
  • Αποκατάσταση της κανονικής δανειοδότησης προς την πραγματική οικονομία, με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Διευκόλυνση της ένταξης των επιχειρήσεων της Ε.Ε. στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.
  • Στόχος είναι η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ να ανέλθει στο 20% το 2020, από το 15,1% που υποχώρησε το καλοκαίρι του 2013.

Εξώδικο στη ΔΕΗ από τη Σιδενόρ για υψηλές τιμές ρεύματος

Eξώδικο προς τη ΔΕΗ για τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στις δύο χαλυβουργικές της μονάδες απέστειλε η «Σιδενόρ», εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία διαπραγματεύεται εδώ και περίπου τρία χρόνια με τη ΔΕΗ για τις τιμές (!). Η εταιρεία ζητά μείωση, επικαλούμενη το γεγονός ότι το 91% του ρεύματος που χρησιμοποιεί, περί τα 200 MW, καταναλώνεται νύχτα και Σαββατοκύριακα, απορροφώντας ουσιαστικά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει μία λιγνιτική μονάδα στα τεχνικά της ελάχιστα, πράγμα που στηρίζει τη λειτουργία του συστήματος και την κερδοφορία της ΔΕΗ. Ας σημειωθεί ότι στο φθηνό λιγνίτη έχει πρόσβαση μόνον η ΔΕΗ γι’αυτό και η Ε.Ε. ζητά άνοιγμα της αγοράς, ώστε ο ανταγωνισμός να ρίξει τις τιμές.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.