Σχέδια για χιλιάδες σταθμούς εναλλακτικών καυσίμων στην Ε.Ε.

 
13 στεγαστρο αυτοκινητο Fot 330x165 Σχέδια για χιλιάδες σταθμούς εναλλακτικών καυσίμων στην Ε.Ε.

Σχέδια για χιλιάδες σταθμούς εναλλακτικών καυσίμων στην Ε.Ε.

Oι χώρες με δίκτυα καυσίμου υδρογόνου θα πρέπει να εγκαταστήσουν σταθμούς με τρόπο τέτοιο ώστε η απόσταση μεταξύ δύο σταθμών να μην ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα οδηγίας, βάσει της οποίας τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο αριθμό σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων καθώς και εναλλακτικών καυσίμων κίνησης έως το 2020.

Η Γερμανία έθεσε ως στόχο την εγκατάσταση 86.000 τέτοιων σταθμών, η Ιταλία 72.000, ενώ η Βρετανία σχεδιάζει την τοποθέτηση τουλάχιστον 70.000 σημείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να περιοριστούν κατά 60% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές έως τα μέσα του αιώνα.

Επιπλέον, οι χώρες με δίκτυα καυσίμου υδρογόνου θα πρέπει να εγκαταστήσουν σταθμούς με τρόπο τέτοιο ώστε η απόσταση μεταξύ δύο σταθμών να μην ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση για σημεία ανεφοδιασμού με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ορίστηκε στα 100 χλμ. Για φορτηγά και άλλα βαρέα οχήματα, η απόσταση ανάμεσα σε δύο σταθμούς καυσίμου υδρογόνου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 400 χλμ.

Τα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν σημεία ανεφοδιασμού καυσίμου υδρογόνου θα κληθούν να τοποθετήσουν συγκεκριμένο αριθμό με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2030. Οι πόροι ενδέχεται να προέλθουν εν μέρει από ευρωπαϊκά προγράμματα και ταμεία.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη θετική ψήφο, που ενισχύει τις προτάσεις μας, ειδικά σε ό,τι αφορά την ελάχιστη κάλυψη, καθώς και την πληροφόρηση των καταναλωτών και την πτυχή της καινοτομίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις μεταφορές, Σιμ Κάλας. «Είμαι αισιόδοξος ότι φιλόδοξα μέτρα θα υιοθετηθούν σύντομα προς όφελος των πολιτών της ΕΕ και της βιομηχανίας.»

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.