ΣΕΕΠΕ: Με κατάρρευση απειλείται η αγορά καυσίμων

 
tanken ΣΕΕΠΕ: Με κατάρρευση απειλείται η αγορά καυσίμων

Η αγορά καυσίμων υπό κατάρρευση

Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκαν την Τρίτη οι εκπρόσωποι του Σύνδεσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) προς εξέταση ζητημάτων που αφορούν την αγορά καυσίμων. Κατά τη συνάντηση τόνισαν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά καυσίμων την φέρνουν πολύ κοντά τον κίνδυνο ενός ντόμινο κατάρρευσης που θα απειλήσει όλη την αλυσίδα διακίνησης.

Μετά τις πολλαπλές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ, αλλά και τον περιορισμό της ρευστότητας στην αγορά, επήλθε ουσιαστικό πάγωμα των πιστώσεων επεσήμαναν στον υπουργό. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στις εταιρείες και τα πρατήρια αλλά και στις εξαγωγικές εταιρείες καθώς και στις κατασκευαστικές που αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν εκ νέου τα μεγάλα έργα.

Οι εταιρείες του κλάδου επανέφεραν το θέμα της προκαταβολής του ΕΦΚ, που ισχύει μόνο για τον κλάδο των πετρελαιοειδών και συνιστά μοναδική ελληνική πρωτοτυπία καθώς σε κανένα άλλο κλάδο αλλά και σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν προκαταβάλλεται ο φόρος. Η στρέβλωση αυτή ίσχυε και παλαιότερα ωστόσο αντιμετωπίζονταν, όσο ο φόρος ήταν μικρότερος.

Ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα ώστε να υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο για την καταβολή του ΕΦΚ, με πλήρη διασφάλιση και παροχή εγγυήσεων προς το δημόσιο από τις εταιρείες, ούτως ώστε η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί να διοχετευτεί στην αγορά και να δώσει πολύτιμη ανάσα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων και η επέκταση και ενίσχυση των μέτρων για το ναυτιλιακό πετρέλαιο.

kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.