Η ώρα της κρίσης για τις πράσινες αυξήσεις στο ρεύμα

 
1 go green fot sunblog 248x248 Η ώρα της κρίσης για τις πράσινες αυξήσεις στο ρεύμα

Η ώρα της κρίσης για τις πράσινες αυξήσεις στο ρεύμα

Εάν η ΡΑΕ αποφάσιζε σήμερα το πρωί για τις αυξήσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος για να καλύπτονται οι ανάγκες για πληρωμές στις μονάδες ΑΠΕ) τότε θα οδηγούμασταν σε αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 100%. Άλλωστε υπάρχει ρητή υποχρέωση εκ μέρους του ελληνικού κράτους απέναντι στους δανειστές, ότι θα πρέπει κάθε έξι μήνες να γίνεται επιθεώρηση στα νούμερα του ΛΑΓΗΕ (λειτουργός της αγοράς) και να γίνεται η ανάλογη προσαρμογή στο ειδικό τέλος, με σκοπό το μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2014.

Η μόνη περίπτωση να μην αποφασιστούν αυξήσεις είναι να σταλεί από το ΥΠΕΚΑ εντός της ημέρας επιστολή, με την οποία η κυβέρνηση θα ανακοινώνει την πρόθεσή της στο Ρυθμιστή να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος (new deal για τις ταρίφες των φωτοβολταϊκών). Η επιστολή αυτή θα πρέπει να είναι «ποσοτικοποιημένη», δηλαδή να περιλαμβάνει μια αποτίμηση της εξοικονόμησης ή του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει για το λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ούτως ώστε με τη σειρά της η ΡΑΕ να αποφασίσει μικρότερες ή μηδενικές αυξήσεις στο ρεύμα.

Συγκεκριμένα τα νούμερα που προτείνονται για το ΕΤΜΕΑΡ είναι:

Οικιακή χρήση Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά): 39,5 ευρώ η μεγαβατώρα, από 20,8 ευρώ η μεγαβατώρα, αύξηση 90%

Υψηλή τάση: 3,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 1,79 ευρώ η μεγαβατώρα (αύξηση 95%)
Μέση Τάση: 16,9 ευρώ η μεγαβατώρα από 6,97 έως 8,87 ευρώ η μεγαβατώρα (αγροτική, βιομηχανική κλπ, αύξηση από 90 έως 142%)

Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης: 45 ευρώ η μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ ( αύξηση 106%)
Μεσοσταθμικό ύψος ΕΤΜΕΑΡ: 29,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 14,6 ευρώ η μεγαβατώρα ( αύξηση 97%)

Η ανάγκη για αυξήσεις προκύπτει με βάση το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή (τέλος 2013) στα 565 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2014 θα φτάσει τα 764 εκατ. ευρώ και στα τέλη του 2015 στο 1,225 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πάντως ότι στελέχη του ΥΠΕΚΑ, διαβεβαίωναν μέχρι πριν λίγες ημέρες ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στην αγορά των ΑΠΕ και ότι με βάση τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, δε θα υπάρχει ανάγκη να αποφασιστούν αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.

Για το θέμα πάντως υπάρχει ανησυχία και στις τάξεις των καταναλωτών ενέργειας, ιδιαίτερα των βιομηχανικών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα περιθώρια για την ενεργοβόρο βιομηχανία έχουν στενέψει δραματικά και ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για νέες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο κλάδος της μεταποίησης περιμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων για μειώσεις στο κόστος της ενέργειας.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.