Ανοίγει ο φάκελος ΔΕΗ

 
3 dei diktio 230x347 Ανοίγει ο φάκελος ΔΕΗ

Ανοίγει ο φάκελος ΔΕΗ

Το έντονο ενδιαφέρον των Βρυξελλών για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας και την ενοποίηση των ενεργειακών δικτύων, αναμένεται να επισημάνει σήμερα στις επαφές που θα έχει με την κυβέρνηση ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Γκ. Έτινγκερ. Υπό το πρίσμα του ενδιαφέροντος των Βρυξελλών για το κομμάτι των ενεργειακών δικτύων, το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα κορυφαία στις συζητήσεις που θα γίνουν με την κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο ψηλά στην ατζέντα των επαφών αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, η οποία ακόμη βρίσκεται κολλημένη στα γρανάζια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, με την ελληνική πλευρά να αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου να ολοκληρώσει την πώληση και να εκταμιεύσει τα πρώτα σημαντικά έσοδα από ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί την πρώτη πώληση θυγατρικής της ΔΕΗ, όσο και στην περίπτωση της ίδιας της ΔΕΗ, η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο και αναμένει τις απαντήσεις από την Επιτροπή. Ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ, έχει σταλεί προς έγκριση από την ΕΕ το νομοσχέδιο που συμπληρώνει το νόμο 4001 για το διαχωρισμό από τη μητρική και ταυτόχρονα διευθετεί τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου η πώληση του 66% της εταιρείας να μπει σε τροχιά υλοποίησης από τις αρχές του 2014.

Αλλά και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η Αθήνα έχει αποστείλει προς έγκριση στις Βρυξέλλες την τελική λίστα για τις μονάδες που θα απαρτίσουν τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ.

Επίσημες ανακοινώσεις πάντως στο πλαίσιο της επίσκεψης Έτινγκερ, δύσκολα θα γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, που απαιτεί ειδικούς χειρισμούς, συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου και για αυτό το σκοπό μάλιστα είχε προσκληθεί και συμμετείχε – στο κομμάτι που αφορούσε την εταιρεία – και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Α. Ζερβός.

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε επί τάπητος σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού αφορά στα τιμολόγια και το υψηλό κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τη μείωση του ενεργειακού κόστους να ληφθούν και νέα που θα οδηγούν σε μείωση του κόστους τόσο για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, συμφωνήθηκε πέραν του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, να ληφθούν ειδικά μέτρα κατά περίπτωση που θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των υπηρεσιών πρόνοιας.

Τιμή αερίου
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου και την παρέμβαση της τρόικας για το άνοιγμα των αγορών και στις υφιστάμενες εταιρείες. Ο προβληματισμός εντοπίζεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση επί της ουσίας οδηγεί σε ναυάγιο την προσπάθεια για πώληση της ΔΕΠΑ. Πάντως το μεγάλο θέμα της αγοράς αερίου είναι η τιμή προμήθειας από τη Gazprom. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom και το αποτέλεσμά τους αναμένεται να παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουμε στην υπογραφή νέας συμφωνίας με τη ρωσική εταιρεία ή θα υπάρξει προσφυγή σε διαιτησία.

Η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι η κατάληξη είναι θετική και ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

Πηγή: capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.