Επισκέψεις και συναντήσεις του Υπουργού Αναπληρωτή, Σταύρου Καλαφάτη, σε Δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης

 
Kalafatis Επισκέψεις και συναντήσεις του Υπουργού Αναπληρωτή, Σταύρου Καλαφάτη, σε Δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης

Επισκέψεις και συναντήσεις του Υπουργού Αναπληρωτή, Σταύρου Καλαφάτη, σε Δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης

Επισκέψεις και συναντήσεις εργασίας πραγματοποίησε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, σε Δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε  τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου συζητήθηκαν επιτόπου θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ, αλλά και ευρύτερα ζητήματα τοπικής εμβέλειας.

Στη συνάντηση εργασίας μεταξύ του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη,  και του Δημάρχου Ευόσμου – Κορδελιού, Στάθη Λαφαζανίδη, συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από πλευράς ΥΠΕΚΑ ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΠΕΡΑΑ, Νικόλαος Μαμαλούγκας. Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην προσπάθεια που γίνεται, μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων των πολιτών, μέσω χρηματοδότησης περιβαλλοντικών έργων υποδομής. Ο Υπουργός Αναπληρωτής, ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων, επισκέφθηκαν δημοτική έκταση που θέλει να αξιοποιήσει ο Δήμος.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, επισκέφθηκε τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Λάζαρο Κυρίζογλου. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η προωθούμενη βιοκλιματική αναβάθμιση της οδού Μοναστηρίου, καθώς και οι αναπλάσεις υποβαθμισμένων αστικών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός κατά τις επισκέψεις του ανέλυσε τις δυνατότητες περιβαλλοντικών έργων αναπλάσεων που δίνει ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, σύμφωνα με τον οποίο, μέσω του μηχανισμού περιβαλλοντικού ισοζυγίου του Πράσινου Ταμείου δίνεται η δυνατότητα μέρος των χρημάτων από τη διαδικασία δήλωσης αυθαιρέτων να κατευθύνεται αποκλειστικά σε δράσεις αναπλάσεων στις περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την αυθαίρετη δόμηση, όπως οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Αυτή η δυνατότητα αφορά κυρίως τις γειτονιές και τους δήμους περιφερειακά των μεγάλων πόλεων, οι οποίες έχουν μεγάλο ποσοστό αυθαίρετης δόμησης. Επιπλέον, ο Υπουργός Αναπληρωτής τόνισε τη σημασία της επιτυχίας του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, μέσα από την καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης, μπορεί να προωθηθεί ένας ορθολογικός και συγκροτημένος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, όχι μόνο εθνικά και περιφερειακά αλλά ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς. Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά το νέο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.