Σύλληψη στη Λάρισα για απάτη με φωτοβολταϊκά

 
6 euro fot sunblog 330x248 Σύλληψη στη Λάρισα για απάτη με φωτοβολταϊκά

Σύλληψη στη Λάρισα για απάτη με φωτοβολταϊκά

Συνελήφθη τη Δευτέρα στη Λάρισα ο Ν.Π., κατηγορούμενος ως ο πρωταγωνιστής απάτης με φωτοβολταϊκά, ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Σε βάρος του εκκρεμούσε από τις 2 Ιουλίου ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Από πολύμηνη έρευνα του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας προέκυψε ότι από τις αρχές του 2012 εξαπάτησε τουλάχιστον 17 άτομα αφαιρώντας τους χρήματα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.

Ο Ν.Π. παρουσιαζόταν ως πρόεδρος εταιρείας – «φάντασμα» με την επωνυμία «Energy Production & Trading Hellas A.E». Εισέπραττε ως προκαταβολές ποσά μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ δήθεν για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 100 Κwh και στη συνέχεια εξαφανίζονταν, σβήνοντας τα ίχνη του. Προκειμένου να πείθει ευκολότερα τα θύματά του, ο Ν.Π. είχε συστήσει εταιρεία με την ίδια επωνυμία (Energy Production & Trading Ltd) στην Αγγλία, η οποία εμφανιζόταν (στα σχετικά έγγραφα) ως εταίρος της μητρικής εταιρείας με έδρα την Ελλάδα. Τα γραφεία της «Energy Production» ήταν σε πολυτελές ακίνητο επί της οδού Βασ. Σοφίας, ενώ για να αλιεύει πελάτες η εταιρεία πλήρωνε ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Τύπο της Θεσσαλίας.

Τις συναντήσεις με τους υποψήφιους πελάτες ο Ν.Π. τις πραγματοποιούσε σε πολυτελή ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας. Από ένα πρώτο έλεγχο που πραγματοποίησαν αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας εντοπίστηκαν κατατεθειμένα σε λογαριασμό της εταιρείας 800.000 ευρώ και σε προσωπικό λογαριασμό του Ν.Π. ποσό ύψους 100.000 ευρώ. Σε βάρος του κατηγορουμένου είχαν υποβληθεί, το φθινόπωρο του 2012 δεκάδες μηνύσεις από θύματά του, σε Φθιώτιδα, Μαγνησία και Μεσσηνία (βλ. σχετικό δημοσίευμα της «Κ» με τίτλο «Απάτη με φωτοβολταϊκά» και ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2012).

Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέγραφε ο δικηγόρος Χαλκίδας κ. Βασίλης Κατσίκης ένα από τα θύματα ανέφερε: «Με έπεισε και του προκατέβαλα το ποσό των 50.000 ευρώ ως συμφωνήθηκε με δύο καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό. Μετά την ανωτέρω κατάθεση κι ενώ θα έπρεπε να είχε παραδώσει το έργο έως τις 31 Μαρτίου εκείνος εξαφανίστηκε».

Στον ανακριτή

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Ν.Π. εξαπάτησε μεταξύ άλλων απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας αφαιρώντας του 190.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση δέχθηκε -φαινομενικά- να επιστρέψει 55.000 ευρώ σε γυναίκα κάτοικο Δομοκού που είχε εξαπατήσει. Εξέδωσε 2 επιταγές της ΗSBC αξίας 21.000 και 20.000 λιρών Αγγλίας αντίστοιχα, που όμως αποδείχθηκαν πλαστές. Ο Ν.Π. είχε και στο παρελθόν κατηγορηθεί για απάτη και του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Πρόκειται να απολογηθεί την Πέμπτη στον ανακριτή, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται 8 ακόμα άτομα.

Πηγή:kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.