Συνάντηση Μανιάτη με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς

 
kavala Συνάντηση Μανιάτη με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην Καβάλα – Συνάντηση με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, επισκέφθηκε το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου, την Καβάλα, όπου εγκαινίασε το νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων υδρογονανθράκων στην περιοχή και πραγματοποίησε ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ επίσης κατά την παραμονή του στην Καβάλα συναντήθηκε με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά:

«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι επενδύονται σήμερα κεφάλαια στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αξιοποιείται κατά τον καλύτερο τρόπο το Ελληνικό επιχειρηματικό, εργατικό, αλλά και ακαδημαϊκό δυναμικό. Το άνοιγμα της αγοράς υδρογονανθράκων και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι μια υπερκομματική επιδίωξη και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών για διενέργεια γεωτρήσεων με τήρηση πάντα των αυστηρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών.  Σε δυο χρόνια καταφέραμε να πετύχουμε όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια.  Σταθερή επιδίωξη μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η τόνωση της εθνικής οικονομίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, αλλά και η δημιουργία πόρων για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τον περιφερειακό φόρο που θεσπίσαμε. Η σημερινή εκδήλωση και η έναρξη του νέου επενδυτικού προγράμματος επιβεβαιώνει με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι η Ελλάδα όταν θέλει μπορεί».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Υπουργού ΠΕΚΑ με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς τέθηκαν στο επί τάπητος τόσο ενεργειακά όσο και περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν το νομό αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφορά έγινε στο νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Καβάλας, στον αγωγό TAP και τα έργα που θα περάσουν από την ευρύτερη περιοχή, στο γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού, στην αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης στην Θάσο για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Επιπλέον, συζήτηση έγινε για την επιτάχυνση των αναρτήσεων των δασικών χαρτών, την συμβολή του ΥΠΕΚΑ για την καλύτερη προστασία των ακτών και του φυσικού κάλους της Καβάλας, την δασοπροστασία, την αποκατάσταση των λατομείων και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και για μια σειρά άλλων ζητημάτων όπως η τύρφη στα Τενάγη Φιλίππων, το Εθνικό Περιβαλλοντικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η αξιοποίηση (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) της παραλίας της Χρυσής Αμμουδιάς.

Ο Γιάννης Μανιάτης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν σε μια παραγωγική συζήτηση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του Εθνικού Κτηματολογίου ως έργου πνοής και βασικού και αειφορικού εργαλείου της ισόρροπης χωρικής ανάπτυξη, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, καθώς και η εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου άμεσης διαμόρφωσης πλαισίων χρήσεων γης και χωροθέτησης επαγγελματικών και οικιστικών δραστηριοτήτων, προς όφελος του πολίτη και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, στο πλαίσιο της μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης “στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να διοχετευθούν χρήματα στην αγορά, να ανοίξουν θέσεις εργασίας, αλλά και να αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, καθώς η ρευστότητα από μόνη της, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και στο παραγωγικό μοντέλο, δεν πρόκειται να συμβάλει μακροπρόθεσμα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε στη χώρα την κατεύθυνση που χρειάζεται, για να ξεπεράσει την δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε. Κεντρικός άξονας πρέπει και είναι η Ανάπτυξη, η οποία πρέπει να στηρίζεται στην αειφορία και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα τη χώρας”.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.