ΣΕΦ: Γιατί οι καταναλωτές θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την περαιτέρω διείσδυση των φωτοβολταϊκών

 
37 logo sef 330x123 ΣΕΦ: Γιατί οι καταναλωτές θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την περαιτέρω διείσδυση των φωτοβολταϊκών

Έκθεση με τα συμπεράσματα της ημερίδας του ΣΕΦ για την επανεκκίνηση της αγοράς

Χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας και νέες επενδύσεις θα αποφέρει η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας με θέμα “Η επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) στις 4/7/2013.

Δεδομένου ότι η τιμή πώλησης της παραγόμενης από τα νέα φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, η μικρή επιβάρυνση που προκαλούν πλέον στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ, αντισταθμίζεται και με το παραπάνω από τη μείωση στο κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η αυξημένη τους διείσδυση, με αποτέλεσμα χαμηλότερους λογαριασμούς για τους τελικούς καταναλωτές και μάλιστα άμεσα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του Συνδέσμου, η οποία παρουσιάστηκε στην ημερίδα και τα συμπεράσματα της οποίας συνοψίζονται στη συνέχεια.

Παράλληλα, ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επεσήμαναν τα οφέλη από τη μέχρι τώρα διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα, αφού χάρη στα φωτοβολταϊκά έχει εξομαλυνθεί η μεσημεριανή αιχμή ζήτησης και έχει αποφευχθεί η προοπτική ενός καλοκαιρινού black out. Τα υφιστάμενα ηλεκτρικά δίκτυα μπορούν να υποστηρίξουν τη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα αν ενισχυθούν με μια σειρά μέτρων που είναι τεχνικά ώριμα και εφαρμόζονται ή εξετάζονται ήδη από τους Διαχειριστές Δικτύων. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν τόσο σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του ΣΕΦ, όσο και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα PV GRID.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ομιλητών θεωρεί εφικτή τη διείσδυση τουλάχιστον 6 γιγαβάτ (GW) φωτοβολταϊκών ως το 2020, χωρίς μάλιστα την ανάγκη σημαντικών επεμβάσεων και αναβαθμίσεων στα δίκτυα, κάτι που αποδεικνύει ότι ο σχετικός στόχος του Συνδέσμου είναι ρεαλιστικός. Σε ότι αφορά στα μέτρα που μπορεί και πρέπει να ληφθούν, αυτά διακρίνονται σε μέτρα που αφορούν κυρίως τους Διαχειριστές Δικτύων (όπως για παράδειγμα η επέκταση ή η αναδιοργάνωση των δικτύων, η παρεμβολή αυτομετασχηματιστών κ.λπ), μέτρα που αφορούν τους παραγωγούς (όπως για παράδειγμα η έγχυση στο δίκτυο άεργης ισχύος ή η τοπική ρύθμιση της εγχεόμενης ενεργού ισχύος ή η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας κ.λπ) και συνδυαστικά μέτρα (όπως μέτρα διαχείρισης της ζήτησης, παραγωγής κ.λπ).

Για να εξασφαλιστούν τα παραπάνω, απαιτείται η άμεση στροφή στην ακολουθούμενη από το ΥΠΕΚΑ πολιτική. Τους τελευταίους μήνες, η αγορά φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων που έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αίτημα του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών είναι να υπάρξει άμεσα άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων και αναθεώρηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά ως το 2020. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, θα προστατευτεί το περιβάλλον και θα ενδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Πώς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών
Τα παρακάτω συμπεράσματα βασίζονται σε μελέτες του ΑΠΘ,Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (Εργαστήριο ΣΗΕ ΤΗΜΜΥ) που έγιναν για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Αφορούν σε δυο διαφορετικά σενάρια διείσδυσης: 3,8 GWp (σενάριο αδράνειας) και 5,3 GWp (σενάριο ανάπτυξης) φωτοβολταϊκών στο διασυνδεδεμένο σύστημα ως το 2020 (σημερινή διείσδυση 2,5 GWp).

Τα νέα έργα φωτοβολταϊκών πρέπει να:

  • αποζημιώνονται με τρόπο αντίστοιχο των λοιπών τεχνολογιών (συμβατικών και ΑΠΕ)
  • προκαλούν την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στους καταναλωτές (συνυπολογίζοντας τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ)

Η αποζημίωση της ηλιακής κιλοβατώρας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον το χονδρεμπορικό κόστος της ενέργειας και ένα premium για την εγγυημένη ισχύ που παρέχουν τα φωτοβολταϊκά στο σύστημα(όπως ακριβώς ισχύει και για τις συμβατικές μονάδες).

Δεδομένου ότι η συνεισφορά τους σε ισχύ εκτιμάται από τη μελέτη στο 27% αυτής τωνσύγχρονων θερμικών μονάδων συνδυασμένου κύκλου, η κατ’ αρχήν “εύλογη ταρίφα” για τα φωτοβολταϊκά μεγάλης ισχύος είναι της τάξης των 90 €/MWh, όση δηλαδή προβλέπεται για το 2014 και παρόμοια αυτής που απολαμβάνουν οι λοιπές ώριμες ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά), ενώ είναι σημαντικά μικρότερη απ’ αυτήν με την οποία αποζημιώνονται σήμερα οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Σήμερα, προφανώς ως αποτέλεσμα της σπουδής των πρόσφατων αποφάσεων (ΥΑΠΕ/Φ1/128819011. ΦΕΚ 1103Β’/2-5-2013), έχει θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο που αντίκειται στην κοινή λογική και τη διεθνή πρακτική:

  • η εγγυημένη τιμή για τους μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα είναι το 2015 ίση με 1,1*ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος) του 2014, δηλαδή, με βάση την εκτίμηση της μελέτης, της τάξης των 55 €/MWh. Πρόκειται για μια τιμή κατά 20% μικρότερη από τη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύει το έτος αυτό, η οποία εκτιμάται κοντά στα 68 €/MWh!
  • η εγγυημένη τιμή για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα αυξάνεται τα έτη 2016-2020 αντί να έχει πτωτική πορεία, όπως θα περίμενε κανείς όσο ωριμάζει η τεχνολογία, φτάνοντας το 2020 τα 85 €/MWh, δηλαδή 55% υψηλότερα από αυτήν του 2015!
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.