Μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική KfW υπογράφει η χώρα

 

Στο μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική KfW για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που πρόκειται να υπογραφεί το απόγευμα, αναφέρθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και γερμανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κενό χρηματοδότησης των αναγκών της ελληνικής αγοράς, που υπολογίζεται στα 15-18 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με τη μελέτη της Oliver Wyman, το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ παρά τη βελτίωση του ρυθμού απορρόφησης.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα συντελέσει, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση της ρευστότητας. Υπογράμμισε δε ότι το Ταμείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μάνατζμεντ διεθνούς κύρους και πόρους τόσο από το δημόσιο τομέα, ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και από ιδιώτες.

«Για να επιτύχει η προσπάθειά μας πρέπει να συνδυάσουμε τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με πολιτικές για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ρευστότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Αποδείξαμε όλους αυτούς μήνες, πως δικαιούμαστε να ζητάμε τη στήριξη της Ευρώπης γιατί προχωρήσαμε μπροστά με ταχύτητα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος», προσέθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε ακόμη τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στις οποίες περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των μεταφορών, η απλούστευση των αγορανομικών διατάξεων, η αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων, η διευκόλυνση ίδρυσης επιχειρήσεων, ο επενδυτικός νόμος, οι αποκρατικοποιήσεις, κ.ά.

Αναφέρθηκε δε στις τέσσερις βασικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται ως το τέλος του έτους, που είναι η απλούστευση του πλαισίου αδειοδοτήσεων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αλλαγή του εξαγωγικού μοντέλου, η ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής για τα logistics, και η άρση των εμποδίων εισόδου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ

Πηγή:www.tovima.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.