ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ: Ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής ένωσης – Gazprom

 
gas 2 ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ: Ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής ένωσης   Gazprom

Πώληση των ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ

To τοπίο για τη ΔΕΠΑ, με πιθανό πλειοδότη τη Gazprom θα ξεκαθαρίσει και θα ολοκληρωθεί η πώληση εφόσον δοθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οσο για τον ΔΕΣΦΑ, παρότι πριν από λίγες ημέρες η Socar επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της, δεν είναι λίγες οι φήμες που θέλουν τους Αζέρους να υπαναχωρούν ή να καταθέτουν στην καλύτερη περίπτωση μία πρόταση ή μία χαμηλή προσφορά και τον συγκεκριμένο διαγωνισμό να παίρνει παράταση ή ακόμα και να κηρύσσεται άγονος για να επαναληφθεί αργότερα. «Η Socar συμμετέχει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε ανώτατο στέλεχος της εταιρείας σε ειδησεογραφικό πρακτορείο του Μπακού, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι το ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ δεν σχετίζεται άμεσα με τον διεθνή αγωγό μεταφορά αερίου ΤΑΡ.

Socar 
Μέχρι το τέλος του μήνα, η Socar και το κονσόρτσιουμ που αναπτύσσει το νέο κοίτασμα αερίου Σαχ Ντενίζ στην Κασπία θα επιλέξουν τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη, ανάμεσα στα πρότζεκτ ΤΑΡ (που διασχίζει ελληνικό έδαφος) και τον Nabucco West, ο οποίος παρακάμπτει πλήρως τη χώρα μας. Στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει ακόμα μία προσφορά, της «M&M Gas» , ενώ για τον ΔΕΣΦΑ πιθανή θεωρείται η συμμετοχή του ρωσικής Sintez, που αρχικά είχε καταθέσει ενιαία πρόταση για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, πρόσφατα όμως δημοσιεύματα τη φέρουν να συνεχίζει μόνον για την εταιρεία που διαχειρίζεται τους αγωγούς.

Ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει ξεχωριστή προσφορά για κάθε εταιρεία. Οσο για τον τρίτο υποψήφιο, την ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με το τσεχικό fund PPF, εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένος για την περαιτέρω συμμετοχή του στη διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ, με την έντονα πολιτική τροπή που έχει πάρει ο διαγωνισμός.

Οι Βρυξέλλες που έχουν τον τελικό λόγο για την έκβαση των δύο ιδιωτικοποιήσεων, μπορεί με την ιδιότητά τους ως μέλος της τρόικας να πιέζουν την κυβέρνηση για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, από την άλλη όμως πλευρά δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους στο ενδεχόμενο να περάσει ο τομέας του αερίου σε ρωσικό έλεγχο.

Πρόκειται για μία πολιτική στάση, απολύτως ευθυγραμμισμένη με αυτή της Ουάσιγκτον, που έχει ρίζες στο παρελθόν και εκφράζεται με τη στρατηγική της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Εντύπωση προκαλεί στην κυβέρνηση, πως παρότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες (αμερικανικές δεν προσήλθαν καθόλου) αποσύρθηκαν οι ίδιες από τους δύο διαγωνισμούς τον Νοέμβριο, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε τρίτους, οι Βρυξέλλες δείχνουν να επιμένουν αρνητικά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε τέλμα την όλη διαδικασία. Επίσημη πάντως θέση της ελληνικής πλευρά παραμένει ότι το τίμημα είναι αυτό που θα κρίνει τον νικητή.

Η ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. – Gazprom τις τελευταίες εβδομάδες είχε κορυφωθεί καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές στις οποίες πουλά η Gazprom το αέριο στην Ευρώπη.

Πρόσφατα ο ρωσικός όμιλος ανακοίνωσε μειώσεις τιμών της τάξης του 7 – 10% στα συμβόλαια με ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και αναδρομική επιστροφή ποσού της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε εκπτώσεις. Είναι αμφίβολο όμως αν έχουν ικανοποιηθεί οι Βρυξέλλες, που θεωρούν ότι οι Ρώσοι εκμεταλλεύονται τη μονοπωλιακή τους θέση, ειδικά στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για να πωλούν σε υψηλές τιμές. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα των τιμών του αερίου στην Ελλάδα, χώρα με μία από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, στον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, κατά τις συναντήσεις που είχαν.

Παρότι οι τιμές του αερίου δεν περιλαμβάνονται στην αρχική προσφορά ή σε κάποια άλλη συμφωνία, πληροφορίες φέρουν τη Gazpom να είχει δεχθεί να δώσει μειώσεις -ορισμένοι μιλούν για 30%-, σε περίπτωση που αγοράσει τη ΔΕΠΑ.

ΤΑΙΠΕΔ 
Για να ολοκληρωθεί όμως η πώληση χρειάζεται πολύς χρόνος και βέβαια η έγκριση της Ε.Ε. Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται σίγουρο ότι θα καλέσει τον πλειοδότη σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση του τιμήματος, μία διαδικασία ανάλογη με αυτή που ακολούθησε στον ΟΠΑΠ και σε περίπου ένα μήνα να έχει καταλήξει.

Από εκεί και πέρα, η υπόθεση, όπως όλες οι μεγάλες εξαγορές στις χώρες της Ε.Ε., θα παραπεμφθεί στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα εξετάσουν αν υπάρχει παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, υπερσυγκέντρωση μεριδίου στην Ευρωπαϊκή αγορά κ.λπ. Άγνωστο είναι ακόμα αν η Κομισιόν θα εξετάσει την περίπτωση Gazprom – ΔΕΠΑ αυτοτελώς ή αν θα την εντάξει στην ευρύτερη έρευνα που διεξάγει από το φθινόπωρο του 2012 με επίκεντρο τον ρωσικό όμιλο για χρήση πρακτικών που παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανονισμούς. Αν συμβεί το δεύτερο και μόνον η καθυστέρηση, αφού δεν υπάρχουν προθεσμίες, αρκεί για να τινάξει στον αέρα την πώληση.

Ετσι, η τρόικα εμφανίζεται από τη μία να πιέζει την Ελλάδα για αποκρατικοποιήσεις και από την άλλη τορπιλίζει το όλο σχέδιο, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει συμφέροντα.

Ο ρόλος της Ε.Ε.
Οι Βρυξέλλες, μπορεί με την ιδιότητά τους ως μέλος της τρόικας να πιέζουν την κυβέρνηση για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, από την άλλη όμως πλευρά δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους στο ενδεχόμενο να περάσει ο τομέας του αερίου σε ρωσικό έλεγχο.

Μείωση τιμών
Πρόσφατα ο ρωσικός όμιλος ανακοίνωσε μειώσεις τιμών της τάξης του 7% – 10% στα συμβόλαια με ευρωπαϊκές εταιρείες. Καθαρές λύσεις για τη ΔΕΠΑ

Είναι οι αποκρατικοποιήσεις κρίσιμη παράμετρος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που έχει βυθιστεί σε πρωτοφανής κύκλο ύφεσης; Είναι κατά συνηγορία και της τρόικας που, όχι λίγες φορές, εγκαλεί τη χώρα για δυστοκία και καθυστερήσεις. Και ενώ βρίσκεται στο «παρά πέντε» η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, εμφανίζεται αίφνης βοή ψιθύρων για νομικά εμπόδια στην υλοποίησή της, με ενοχλημένους την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, που ανησυχούν για τον ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα. Ομως, άλλη πρόταση άξια λόγου πλην της Gazprom δεν έχει υποβληθεί. Γιατί δεν ενδιαφέρθηκε κάποια άλλη εταιρεία από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να σταθμίσει η Αθήνα τα συμφέροντά της;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπεραμύνεται των διαδικασιών διαφάνειας και η Αθήνα έχει κάθε λόγο να συμφωνεί. Αλλά η χώρα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Σε ανύποπτο χρόνο εξάλλου τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχαν διαμηνύσει πως η ΔΕΠΑ θα δοθεί σε αυτούς που θα υποβάλουν την πλέον συμφέρουσα προσφορά. Γιατί δεν προσήλθαν;

πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.