Δέσμευση Μέρκελ για δραστικό περιορισμό των επιδοτήσεων για ΑΠΕ

 
merkel Δέσμευση Μέρκελ για δραστικό περιορισμό των επιδοτήσεων για ΑΠΕ

Δέσμευση Μέρκελ για δραστικό περιορισμό των επιδοτήσεων για ΑΠΕ

Υπέρ της δραστικής μείωσης των επιδοτήσεων για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το ταχύτερο δυνατό τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας. Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα μειώσει και το κόστος της «πράσινης επανάστασης» για τους καταναλωτές.

Από το βήμα συνεδρίου για την ενέργεια, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες για αιολικά ή φωτοβολταϊκά συστήματα προκειμένου η χώρα να παραμείνει οικονομικά ανταγωνιστική. Πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να προηγηθεί της μεταρρύθμισης του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί σε περιορισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το οποίο «έχει γονατίσει» από τη μεγάλη πτώση στις τιμές των αδειών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Η διαχείριση της μεταρρύθμισης στις ανανεώσιμες πηγές αποτελεί το πλέον επείγον ενεργειακό ζήτημα κατά τη γνώμη μου», δήλωσε η κα. Μέρκελ, αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι γερμανοί καταναλωτές έχουν σε μεγάλο βαθμό επωμιστεί το κόστος της μετάβασης στις ΑΠΕ, μετά και από την απόφαση για σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2022.

«Εάν η επιπρόσθετη χρέωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθήσει να αυξάνεται, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, θα έχουμε πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό», προειδοποίησε. Διαβεβαίωσε πάντως ότι, παρά την ανάγκη περιορισμού του κόστους, στηρίζει ακόμη την επέκταση των ΑΠΕ προκειμένου η Γερμανία να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς της στόχους, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης του 80% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ έως το 2050.

«Θέλω μια τροποποίηση του νόμου για την ανανεώσιμη ενέργεια, στην οποία τα feed-in tariffs δεν εγκαταλείπονται – άλλωστε αποτελούν κίνητρο για να προχωρήσουμε – όμως θα είναι απαραίτητο όσοι λαμβάνουν στήριξη για ΑΠΕ να συμμετέχουν περισσότερο στην επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, στην παροχή ενέργειας, την αποθήκευση και παρόμοια πράγματα», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.