Κλειδώνει η συμφωνία για την πώληση της ΔΕΠΑ

 
depa Κλειδώνει η συμφωνία για την πώληση της ΔΕΠΑ

Προσφορές για τις εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Κλειδώνει η συμφωνία για την πώληση της ΔΕΠΑ καθώς οι εκκρεμότητες που μπλόκαραν μέχρι σήμερα τις εξελίξεις φαίνεται πως έχουν διευθετηθεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει το τελικό κείμενο της «συμφωνία αγοράς και πώλησης» (purchase and sale agreement), το οποίο θα αποσταλεί και στους τρεις υποψηφίους, τoυς ρωσικούς ομίλους Gazprom και Sintez, καθώς και την «M & M Gas», κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη. Στόχος είναι αυτή τη φορά να τηρηθεί η προθεσμία της 29ης Μαΐου για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, χωρίς βέβαια να αποκλείεται μία ακόμα παράταση, αν χρειαστεί.

Δυο ζητήματα
Η κατ’ αρχήν συμφωνία που επήλθε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στα δύο βασικά ζητήματα που έθεταν οι Ρώσοι, την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και τα χρέη τρίτων προς τη ΔΕΠΑ, εξειδικεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες και αποτυπώνεται στους όρους της συμφωνίας αγοράς – πώλησης, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές.

Από το σύνολο των χρεών προς της ΔΕΠΑ, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται έτοιμο να αναλάβει την διασφάλιση της Gazprom ή του όποιου αγοραστή από τις υπερήμερες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί και οι οποίες υπολογίζονται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει ότι αν ως το τέλος του 2014 εξακολουθούν να υφίστανται υπερήμερες οφειλές ως το ποσό αυτό, τότε το ταμείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το αναλογούν ποσό στoν αγοραστή βάσει χρονοδιαγράμματος που θα επεκτείνεται και μέσα στο 2015. Η κάλυψη από το ΤΑΙΠΕΔ θα αντιστοιχεί στο ποσοστό που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, δηλαδή στο 65%. Το υπόλοιπο, 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια τα οποία έχουν διαθέσει τις μετοχές προς πώληση μαζί με το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση αυτή, ακριβώς την περίοδο που ξεκινά η ιδιωτικοποίησή τους. Η τελική ρύθμιση αναμένεται να εγκριθεί από το Δ.Σ. των Ελληνικών Πετρελαίων.

Το ορόσημο του 2014 δεν επελέγη τυχαία, καθώς στο τέλος της χρονιάς αυτής θα πρέπει να έχουν εξαλειφθεί τα ελλείμματα στους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού, που είναι και κύρια αιτία των χρεών που έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί προς τη ΔΕΠΑ, καθώς δεν πληρώνονται εγκαίρως από το σύστημα, οπότε καθυστερούν τις πληρωμές τους προς την εταιρεία αερίου. Η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της ΔΕΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου μεγάλο μέρος των χρεών που έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί προς τη ΔΕΠΑ να ξεπληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Οι κινήσεις παροχής ρευστότητας έχουν ξεκινήσει, ήδη κάποια ποσά έχουν καταβληθεί στη ΔΕΠΑ και στόχος είναι τα χρέη να μειωθούν δραστικά μέχρι τη μεταβίβαση της εταιρείας αερίου.

Εγγυητική
Στο άλλο μείζον ζήτημα, την εγγυητική επιστολή, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει αποδεχθεί την επιστροφή στον αγοραστή της εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση που η εξαγορά ματαιωθεί μετά από παρέμβαση της Ε.Ε. Επίσης έχει συζητηθεί η μείωση της εγγυητικής στο 10% επί του τιμήματος εξαγοράς από 20% που ήταν αρχικά.

Ο ρωσικός όμιλος ανησυχεί μήπως οι Βρυξέλλες, (?όπως και η Ουάσινγκτον) που δεν έχουν κρύψει τη δυσαρέσκειά τους για το ενδεχόμενο να περάσει η ΔΕΠΑ στη Gazprom, μπλοκάρουν την εξαγορά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διευρευνά τη Gazprom για παραβίαση των αντιμονωπολιακών κανονισμών, μία έρευνα που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2012 και μπορεί να διαρκέσει άλλους έξι με δώδεκα μήνες.

Εδώ είναι και το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική πλευρά. Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. εντάξει την ενδεχόμενη εξαγορά της ΔΕΠΑ από τη Gazprom στη γενικότερη έρευνα, που αφορά σε υπερσυγκέντρωση μεριδίου από τους Ρώσους στην ευρωπαϊκή αγορά, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να αργήσουν και η πώληση να μείνει μετέωρη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση όμως βιάζονται να επιδείξουν αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και να πιάσουν τους στόχους για τα έσοδα του 2013, που έχουν τοποθετηθεί σε 2,6 δισ. ευρώ, με το τίμημα για τη ΔΕΠΑ να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του στόχου.. Ας σημειωθεί ότι βάσει του Μνημονίου, η όποια αστοχία στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να καλυφθεί με τη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Το τίμημα
Στην αρχική, μη δεσμευτική προσφορά η Gazprom είχε δώσει τίμημα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να εγκρίνει το τελικό τίμημα σε συνάρτηση με το οριστικό κείμενο της συμφωνίας αγοράς και πώλησης.

Προσφορά αναμένεται επίσης να καταθέσει η «Μ & Μ Gas», ενώ ανάλογο δικαίωμα έχει και ο όμιλος Sintez, ο μόνος που μπορεί να καταθέσει προσφορά τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον ΔΕΣΦΑ.

Εξαγορά
Ο ρωσικός όμιλος ανησυχεί μήπως οι Βρυξέλλες, (?όπως και η Ουάσινγκτον) που δεν έχουν κρύψει τη δυσαρέσκειά τους για το ενδεχόμενο να περάσει η ΔΕΠΑ στη Gazprom, μπλοκάρουν την εξαγορά.

Εως και 12 μήνες
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διευρευνά τη Gazprom για παραβίαση των αντιμονωπολιακών κανονισμών, μία έρευνα που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2012 και μπορεί να διαρκέσει άλλους έξι με δώδεκα μήνες.

Οι στόχοι
Το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση όμως βιάζονται να επιδείξουν αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και να πιάσουν τους στόχους για τα έσοδα του 2013, που έχουν τοποθετηθεί σε 2,6 δισ. ευρώ, με το τίμημα για τη ΔΕΠΑ να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του στόχου.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.