Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα να γίνει πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

 
samaras2 Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα να γίνει πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα να γίνει πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Για την έναρξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας «με στόχο win win» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα μας «μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης» και ενθάρρυνε εκ νέου τους κινέζους επιχειρηματίες να δουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή μας στην Ε.Ε., οι υποδομές μας, το υψηλό προσωπικό, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο φόρουμ, επισήμανε ότι η συμμετοχή επιχειρηματιών και των δύο χωρών δείχνει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα κ.ά. και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε μάλιστα ότι η χώρα μας στοχεύει στο διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015. Είπε επίσης ότι μεγάλες κινεζικές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ενώ η ναυτιλία είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας.

Μίλησε ακόμη για την κρίση στην χώρα μας και τις προσπάθεις που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση αλλάζει:

«η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ύφεση, η πολιτική μας αποσκοπεί να ξεπεράσουμε το χρέος και τη μικρή ανταγωνιστικότητα. Μάθαμε πολλά και έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος. Στοχεύσαμε στα αίτια των προβλημάτων και αλλάζουμε την οικονομία. Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά. Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει. Η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη. Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία. Το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε, το 2013 θα υπάρχει πλεόνασμα, το μέλλον μας είναι δεμένο με της ΕΕ και ανάποδα. Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αντιμετωπίζονται. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρευστότητα και κάθε επιχείρηση θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Περάσαμε το νέο επενδυτικό νόμο. Με τις μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιούμε τον ενεργειακό τομέα, βελτιώνουμε το πλαίσιο για νέες επιχειρήσεις, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, τέρμα η γραφειοκρατία, εξασφαλίσαμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο να προσελκύσουμε μεγάλα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Υπάρχουν σε εξέλιξη 28 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν τρένα, λιμάνια αεροδρόμια, ενεργειακά , real estate. Τώρα ανακτούμε τον χαμένο χρόνο. Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Επόμενος στόχος η ΔΕΣΦΑ, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες», εξήγησε.

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων».

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας- Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες, ΤΑΙΠΕΔ και Invest in Gr. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προιόντα, νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία», υπογράμμισε.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.