Παπαγεωργίου: όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό ΔΕΠΑ πρέπει να αποδέχονται τους κανόνες της ΕΕ

 
depa Παπαγεωργίου: όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό ΔΕΠΑ πρέπει να αποδέχονται τους κανόνες της ΕΕ

Οι προσφορές για τις εταιρείες ή τον όμιλο, υπενθυμίζεται, πρόκειται να υποβληθούν στις 29 Απριλίου

«Το τίμημα πρέπει να συνδυάζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όλοι όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποδέχονται τους κανόνες της ΕΕ», επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, απαντώντας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Πρόσθεσε δε ότι η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ θα ξεκαθαρίσει τη στάση της στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Οι προσφορές για τις εταιρείες ή τον όμιλο, υπενθυμίζεται, πρόκειται να υποβληθούν στις 29 Απριλίου.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις για την προμήθεια αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν. Στόχος, όπως είπε, είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η επίτευξη καλύτερων τιμών για τους πελάτες της ΔΕΠΑ. Στα έργα που μελετά η επιχείρηση περιλαμβάνονται οι αγωγοί Ελλάδα- Βουλγαρία και Ελλάδα- Ιταλία.

Ο κ. Σαχίνης επανέλαβε επίσης ότι έχει γίνει τεχνική μελέτη για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος και Ισραήλ) προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης. Η μελέτη δείχνει ότι ο αγωγός είναι εφικτός και παρά το υψηλό κόστος του (8 δισ. δολάρια για ετήσια μεταφορική ικανότητα 8 δισ. κυβικών μέτρων αερίου) είναι φθηνότερος από την εναλλακτική λύση μεταφοράς του αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG).

Στα οικονομικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ και στον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γ. Παπαρσένος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μ&Μ Gas Π. Κανελλόπουλος (κοινή εταιρία φυσικού αερίου των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη) τόνισε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι περίπου 30% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο τη Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν καταφέρναμε να έχουμε τις τιμές της ΕΕ, η ετήσια δαπάνη για φυσικό αέριο θα ήταν μειωμένη κατά μισό δισ. δολάρια», είπε ο κ. Κανελλόπουλος και απέδωσε το πρόβλημα στη μονοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς έως πρόσφατα. Πρότεινε δε την αξιοποίηση των διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία για να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινοπραξίας του αγωγού ΤΑΡ Κζέτιλ Τάνγκλαντ (Ελλάδα- Αλβανία- Ιταλία) που είναι ένα από τα δύο υποψήφια σχέδια αγωγών για τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ότι η υλοποίηση του αγωγού (που εξαρτάται από την απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν) σημαίνει για τη χώρα μας επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο φάκελος υποψηφιότητας του ΤΑΡ υπεβλήθη στις 28 Μαρτίου και η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο. Ο κ. Τάνγκλαντ στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική υποστήριξη του αγωγού που επισφραγίσθηκε με την διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ο υπεύθυνος της εταιρίας ΒΡ (συμμετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν) για την Κασπία Στιβ Γκάρλικ τόνισε ότι η κατανάλωση αερίου στην ΕΕ όπως και η εξάρτηση από εισαγωγές φυσικού αερίου θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Η παραγωγή από το Σαχ Ντενίζ αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 ενώ η συνολική επένδυση για τους αγωγούς μεταφοράς του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη εκτιμάται σε 40 δισ. δολάρια. Τόνισε δε ότι η επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί με αέριο από το Σαχ Ντενίζ, μεταξύ ΤΑΡ και Ναμπούκο θα γίνει τον Ιούνιο με εμπορικά, οικονομικά και στρατηγικά κριτήρια.

Σε μεγάλα και πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη προσδιόρισε στατιστικά τις ενδιαφέρουσες περιοχές για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ο Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της εταιρείας Flow Energy. Πρότεινε τη συγκρότηση ομάδας ειδικών για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών (γύρου παραχωρήσεων) για παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για έρευνα. Επίσης, την προκήρυξη 20 θαλάσσιων “οικοπέδων” τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνες για διάστημα 8 ετών και, αν βρεθούν κοιτάσματα, για αξιοποίηση διαρκείας 25- 30 ετών.

πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.