Κύπρος: Μεγάλο Ευρωπαϊκό Φωτοβολταϊκό Πρόγραμμα για Ενέργεια Ελάχιστου Κόστους και Χωρίς την Ανάγκη Επιδοτήσεων

 
25 Fot haus 330x248 Κύπρος: Μεγάλο Ευρωπαϊκό Φωτοβολταϊκό Πρόγραμμα για Ενέργεια Ελάχιστου Κόστους και Χωρίς την Ανάγκη Επιδοτήσεων

Μεγάλο Ευρωπαϊκό Φωτοβολταϊκό Πρόγραμμα για Ενέργεια Ελάχιστου Κόστους

Την έναρξη ευρωπαϊκού έργου για την προώθηση της Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας μέσω της βελτιστοποίησης των συστημάτων συμψηφισμού (Net Metering), συνολικού προϋπολογισμού 1.279.526 ευρώ ανακοίνωσε το εργαστήριο Φωτοβολταικής Τεχνολογίας (ΦΒ) και η Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εναρκτήρια συνάντηση, θα γίνει στο ξενοδοχείο GrandResort της Λεμεσού την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Απριλίου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και υψίστης σημασίας, project, που αφορά στο σχεδιασμό μιας βελτιωμένης ενεργειακής πολιτικής για τις ΑΠΕ στη Μεσόγειο, με σκοπό την καλύτερη -από άποψη κόστους και απόδοσης- αξιοποίηση της Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας.

Μια τέτοια λύση μπορεί να αυξήσει την παρουσία καταναλωτών-παραγωγών στο δίκτυο, οι οποίοι ανάλογα με το ενεργειακό τους προφίλ δύνανται ακόμη και να μηδενίσουν το κόστος της συνολικής τους κατανάλωσης σε ηλεκτρισμό. Το πιο σημαντικό σημείο στη συγκεκριμένη προσέγγιση είναι η αποδοτικότερη προώθηση Φωτοβολταϊκών χωρίς να απαιτούνται οποιεσδήποτε επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και χωρίς να συμβιβάζεται το όφελος των καταναλωτών, αλλά και των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μπορούν να πωλούν την παραχθείσα ενέργεια σε συμφέρουσα τιμή.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του διασυνοριακού προγράμματος MED και για την υλοποίησή του συνεργάζονται φορείς από την Κύπρο, (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών), την Ελλάδα, (συγκεκριμένα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), αλλά και Πανεπιστήμια και Ενεργειακά Ινστιτούτα από τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Πορτογαλία. Την υποστήριξή τους, παρέχουν παράλληλα το ΑΠΚ και η ΡΑΕΚ, καθώς και οι αντίστοιχες αρχές ηλεκτρισμού και ενέργειας των υπολοίπων χωρών, που συμμετέχουν. Ο συντονισμός του έργου είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου και συντονιστής του, έχει επίσημα οριστεί ο καθηγητής ΦΒ Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γεώργιος Η. Γεωργίου, ο οποίος μίλησε εκτενέστερα επ’ αυτού στο energia.gr

Πηγή:iene.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.