Αναβάλλεται η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ

 
92 DEH 330x300 Αναβάλλεται η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ

Πτολεμαϊδα 5

Μετά την είδηση της προκαταρκτικής εισαγγελικής παραγγελίας, δημιουργήθηκε –εύλογα– η εικόνα ότι θα αναβληθεί η προγραμματισμένη για το Σάββατο, υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, της πλέον εμφατικής επένδυσης που σχεδιάζει η ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής.

Μάλιστα το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τη μεριά των συνδικαλιστών όσο και από την πλευρά πολιτικών κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα από πλευράς ΓΕΝΟΠ και των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε κοινή γραμμή στις ανακοινώσεις που ζητούσαν υλοποίηση της επένδυσης και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ωστόσο έγινε γνωστή η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει η υπογραφή «στα μέσα Μαρτίου», ενώ χθες από πλευράς ΔΕΗ αφού δόθηκε το πράσινο φως του βασικού μετόχου αποφασίστηκε να τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός. Είχαν προηγηθεί επίπονες και λεπτομερείς συσκέψεις των νομικών επιτελείων της ΔΕΗ και του ΥΠΕΚΑ, που εξέτασαν ενδελεχώς κάθε πτυχή της σύμβασης και διαπίστωσαν ότι αυτή δεν περιλαμβάνει ούτε μία πρόβλεψη πέρα από τους συνήθεις όρους που προβλέπουν οι δημόσιες συμβάσεις ή οι συμβάσεις ανάλογων έργων.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά το Σάββατο 9 Μαρτίου, σε πανηγυρική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα για συμβολικούς λόγους.

Θυμίζουμε ότι στην Πτολεμαΐδα έχει ήδη αποσυρθεί μια παλιά λιγνιτική μονάδα της εταιρείας και με την ολοκλήρωση της 5ης μονάδας, θα αποσυρθούν και άλλες δύο, οι οποίες και θα αντικατασταθούν από την πιο αποδοτική και πιο περιβαλλοντικά φιλική πέμπτη μονάδα.

Η μονάδα των 600MW με καύσιμο λιγνίτη, πιθανότατα θα συμπληρώσει και θα ολοκληρώσει έναν εκτεταμένο κύκλο επενδύσεων (Αλιβέρι, Μεγαλόπολη, Ιλαρίωνας) που βγάζουν την ΔΕΗ από την ανυπαρξία επί χρόνια επενδύσεων στο πιο νευραλγικό λειτουργικό της κομμάτι, δηλαδή το κομμάτι της παραγωγής. Με το νέο κύκλο αυτό θα κατέβει σημαντικά ο ηλικιακός μέσος όρος του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας –το οποίο σημειωτέον ευθύνεται σήμερα για το μη ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής– και θα δοθεί νέα ανταγωνιστική ώθηση στην εταιρεία.

Σημειώνεται ότι στην τρέχουσα φάση που διανύουμε ο λιγνίτης παραμένει έστω και με την εισαγωγή του συστήματος εμπορίας ρύπων το πλέον ανταγωνιστικό καύσιμο –καθώς το μοναδικό κόστος που εμφανίζει είναι το κόστος εξόρυξης– ενώ καθοριστικό ρόλο για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας διαδραματίζουν και τα υδροηλεκτρικά συγκροτήματα. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι με τον Ιλαρίωνα και την Πτολεμαΐδα 5 η ΔΕΗ θα προσθέσει στο δυναμικό της 800MW φθηνών ανταγωνιστικών μονάδων με υψηλά περιθώρια κερδοφορίας και χωρίς –επί του παρόντος– ιδιωτικό ανταγωνισμό.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.