Νέο αναπτυξιακό εθνικό σχέδιο μέχρι το 2020, ετοιμάζει η κυβέρνηση

 
11 investment fot 330x248 Νέο αναπτυξιακό εθνικό σχέδιο μέχρι το 2020, ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ελληνικές Επενδύσεις

Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη είχε ως βασικό της θέμα την τόνωση της οικονομίας της χώρας με ένα αναπτυξιακό εθνικό σχέδιο μέχρι το 2020.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Γιώργος Γιαννούσης, ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Κορλίρας, ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Ραφαήλ Μωυσής και ο υπεύθυνος ερευνών του Ιδρύματος, ‘Αγγελος Τσακανίκας.

Οι βασικές προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου είναι η προσέλκυση επενδυτών σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, η τόνωση των εξαγωγών και ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας  στα πλαίσια του νέου κοινοτικού πακέτου στήριξης 2014- 2020.

Οι υπουργοί έθεσαν στο ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ την ολοκλήρωση μελέτης στους επόμενους πέντε μήνες, για το ποιό θα πρέπει να είναι το ενδεδειγμένο Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξης της χώρας έως το 2020.

Η μελέτη ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, που θα τεθεί σε διαβούλευση, θα στηριχτεί σε παλαιές και νέες προτάσεις και σχέδια για επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς, προκειμένου να ωθήσουν την ελληνική οικονομία, τα επόμενα χρόνια, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 3%, όπως απαιτεί το Μνημόνιο .

Βάση της συζήτησης θεωρούνται υπάρχουσες μελέτες, όπως αυτές του ΚΕΠΕ και του ελληνικού γραφείου της McKinsey, που θέτουν σε πρώτο πλάνο τους εξής στόχους:

  • Αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20%
  • Ετήσια ανάπτυξη 3% έναντι στόχου 1,5%
  • Φορολογικά έσοδα 7 δις. ευρώ ετησίως
  • Όφελος 16,5 δις. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Το βάρος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, πρέπει να δοθεί στους εξής βασικούς παραγωγικούς τομείς:

  1. Ενέργεια:
    Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 9 δις. ευρώ και να δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας. Στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος με τη διέλευση αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.
  2. Τουρισμός:
    Μπορεί να προσφέρει με την ανάλογη ποιοτική αναβάθμιση 18 δις. ευρώ Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και 220.000 θέσεις εργασίας.  Αναγκαία θεωρείται η ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος «ήλιος και θάλασσα» και της επέκτασής του με κρουαζιέρες, θαλάσσιο τουρισμό, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνες, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε χώρες όπως: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σκανδιναβία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία. Στρατηγικές διείσδυσης απαιτούνται σε αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Ενώ, είναι αναγκαία η ίδρυση Τριτοβάθμιας Σχολής Τουρισμού.
  3. Αγροτική παραγωγή:
    Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κατά 5 δις. ευρώ και κατά 120.000 τις θέσεις εργασίας. Πιθανές προτεραιότητες μπορεί να είναι η δημιουργία στρατηγικής για προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης. Απαιτείται στροφή σε μεγαλύτερες μονάδες και σε υψηλότερη παραγωγικότητα μέσω της αναδιανομής της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων προϊόντων. Συνιστάται η ίδρυση νέου οργανισμού τυποποίησης και πιστοποίησης για αγροτικά προϊόντα και μεθόδους (βιολογική γεωργία).
  4. Μεταποίηση τροφίμων:
    Ο κλάδος είναι δυνατό να προσφέρει επιπλέον Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία 6 δις. ευρώ και 140.000 θέσεις εργασίας. Πρέπει να καθοριστούν εξωτερικές αγορές- στόχοι, να δημιουργηθεί ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος μηχανισμός πιστοποίησης πρωτότυπων ελληνικών προϊόντων, να αναπτυχθούν 4 – 6 σύγχρονες μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας και να ιδρυθεί «Εταιρεία Ελληνικών Τροφίμων» (ιδιωτική ή ΣΔΙΤ) που να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ξένες αγορές.
  5. Διεθνές εμπόριο:
    Είναι δυνατόν να δώσει Προστιθέμενη Αξία 4 δις. ευρώ. Στόχος είναι να χαρακτηριστούν οι αστικές και μη περιοχές για εμπορική χρήση με την απελευθέρωση διάθεσης προϊόντων, να δημιουργηθούν μεγαλύτερες μονάδες μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών και να μειωθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και στις μεταφορές.

    Ναυτιλία:
    Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την προσέλκυση αλλά και επιστροφή ναυτιλιακών επενδύσεων και ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Νέες τεχνολογίες:
    Οι ελληνικές εταιρίες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες, θεωρούνται ένα τμήμα της ελληνικής αγοράς με πολύ σοβαρές δυνατότητες για διεθνή επέκταση.

    Τράπεζες:
    Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάταξης μέσω των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι σε θέση να βοηθήσει σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας επαρκή ρευστότητα που είναι απαραίτητη για την επιχειρηματική δράση.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey, η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει 10 ακόμη τομείς, που μπορούν να φέρουν νέες ευκαιρίες για περίπου 70.000 και να επιφέρουν 7 δις. ευρώ.

Οι δέκα τομείς είναι:

  1. Διαχείριση των αποβλήτων
  2. Παραγωγή γενόσημων φαρμάκων
  3. Ιατρικός τουρισμός
  4. Ιχθυοκαλλιέργειες
  5. Εξειδικευμένες κατηγορίες τροφίμων
  6. Φροντίδα για την τρίτη ηλικία
  7. Κέντρα περίθαλψης για τους χρόνια ασθενείς
  8. Ε-health έρευνα στον τομέα της υγείας
  9. Περιφερειακοί διαμετακομιστικοί κόμβοι και
  10. Ανάπτυξη προγραμμάτων κλασικών σπουδών.
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.