Η ενέργεια, βασικός τομέας του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας

 
103 prasini energia Fot 330x248 Η ενέργεια, βασικός τομέας του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων

Ενέργεια, ναυτιλία, κόμβος διακίνησης και εμπορίας αγαθών, τουρισμός, αγροτικός τομέας και νέες τεχνολογίες: Σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει κατά τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, να στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας.

Ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΟΒΕ για τη βράβευση του πρώην πρωθυπουργού, κ. Λ. Παπαδήμου, δήλωσε ότι «αυτά που μας ενώνουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν» και πρόσθεσε πως «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί εμείς οι Έλληνες, δείχνουμε τον καλύτερο μας εαυτό πάντα στις πλέον δύσκολες καταστάσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός προσπάθησε να σκιαγραφήσει την «Ελλάδα του αύριο. Την οικονομικά αυτοδύναμη Ελλάδα που θα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας». Για να συμβεί αυτό, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι θα πρέπει:

1. Η χώρα να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας όχι μόνο στη διακίνηση αλλά και στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. «Αλλά παράλληλα πρέπει να έχει εκτελέσει ένα σοβαρό σχέδιο αξιοποίησης των ανεξάρτητων πηγών ενέργειας που θα την καταστήσει από τα πλέον αυτόνομα ενεργειακά κράτη. Και δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες που θα δυνητικά θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, αλλά ένα σημαντικό φάσμα ορυκτών καυσίμων», κατά τον υπουργό.

2. Η ελληνόκτητη ναυτιλία να συνδράμει τα μέγιστα, στην έξοδο της χώρας από την ύφεση.

3. Η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορεία αγαθών. Το παράδειγμα της συμφωνίας της Cosco με τη Hewlett-Packard, αλλά και της συμβολής που μπορεί να έχει η ΤΡΑΙΝ-ΟΣΕ, είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια και ο σιδηρόδρομος της χώρας μας. «Μπορούμε να γίνουμε μια μεγάλη εμπορική πύλη της Ευρώπης και όχι μόνο. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα και ο Διεθνής Αερολιμένας μας να προσελκύσει περισσότερες εμπορικές πτήσεις» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

4. Η χώρα να κάνει άλματα στην επισκεψιμότητα της αν επιτρέψει στην Τουριστική Βιομηχανία να επεκταθεί.

5. Το νέο, υγιές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θεμελιώνεται τη στιγμή αυτή, να συνδράμει σημαντικά στη αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια.

6. Ο αγροτικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

7. Οι ελληνικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τις νέες τεχνολογίες να αποκτήσουν διεθνή επέκταση. «Η Ελλάδα στο μέλλον μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο» δήλωσε ι υπουργός.

8. Η οικονομική μας διπλωματία και γενικότερα οι διεθνείς σχέσεις να συνδράμουν στην προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών που θα ενδιαφερθούν για την εγχώρια παραγωγή.

Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «όλα όσα ενδεικτικά ανέφερα ως τώρα προϋποθέτουν ένα σταθερό και αποτελεσματικό κράτος δικαίου». Μάλιστα, ανέφερε πως «και εγώ θα ήθελα να είμαι ένας από αυτούς που θα αποκαταστήσουν, έστω και μερικώς, κάποιες από τις απώλειες των συμπολιτών μου όταν η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν θα το κάνω διακινδυνεύοντας την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση» και πρόσθεσε πως «οφείλω να πράξω σήμερα το καθήκον μου ώστε, κάποιος διάδοχος μου στο εγγύτερο δυνατόν μέλλον να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, το κοινωνικό μέρισμα προς τους πολίτες».

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.