Έκτακτη εισφορά των φωτοβολταϊκών: νέο κεφαλαίο ελληνικής φορολογικής πολιτικής που υποσκάπτει την λιγοστή εμπιστοσύνη των επενδυτών

 
investition photovoltaik Έκτακτη εισφορά των φωτοβολταϊκών: νέο κεφαλαίο ελληνικής φορολογικής πολιτικής που υποσκάπτει την λιγοστή εμπιστοσύνη των επενδυτών

H έκτακτη εισφορά αρνητικός παράγοντας για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην χώρα

Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν αποτελούσε αίτημα της Τρόικας, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως έχει ταχθεί κατά της εφαρμογής αναδρομικών μέτρων. Την αντίθεσή του στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά επαναβεβαίωσε πρόσφατα και ο Επίτροπος Oettinger.

Σε απαντητική επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών (24-10-2012), το γραφείο του Επιτρόπου Oettinger αναφέρει τα εξής:

“Κατανοούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απορρίπτει την ιδέα για φορολόγηση λειτουργούντων φωτοβολταϊκών σταθμών, παρά τις επανειλημμένες και σαφείς αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τέτοια μέτρα αποτελούν αναδρομικές μεταβολές των συστημάτων ενίσχυσης υπαρχουσών επενδύσεων. Τέτοια μέτρα αναδρομικού χαρακτήρα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αποφεύγονται πάση θυσία, καθώς υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ”.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας και η Τρόικα θέτουν το θέμα των επενδύσεων και την ανάπτυξη, ως βασική προϋπόθεση για να βγεί η χώρα από την κρίση, το ΥΠΕΚΑ κάνει ακριβώς το αντίθετο: τιμωρεί αυτούς που τόλμησαν να επενδύσουν στην πιό δύσκολη οικονομική στιγμή της χώρας, αυτούς που δανείστηκαν από τις ελληνικές τράπεζες με υπέρογκα επιτόκια, την στιγμή που άλλοι έβγαζαν τα κεφάλαιά τους στις ασφαλείς τράπεζες του εξωτερικού.

Η εκ των υστέρων φορολόγηση του τζίρου των φωτοβολταϊκών δείχνει προκλητικά, ότι η πολιτεία αδιαφορεί για το μέγεθος και τις αντοχές εκείνων των επενδυτών, που επιδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στους νόμους και τους θεσμούς του Κράτους τόλμησαν στην πιό δύσκολη μεταπολεμική οικονομική κρίση του ελληνικού κράτους να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν έργα.

Η έκτακτη εισφορά είναι το πρώτο βήμα ενός ολισθηρού για την οικονομία και την κοινωνία συνολικά νέου κεφαλαίου φορολογικής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών , Έλληνα και μη.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.