Δάνειο 140 ευρώ στον ΛΑΓΗΕ και έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ

 
3 %CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1 %CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1 fot 330x220 Δάνειο 140 ευρώ στον ΛΑΓΗΕ και έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ

Έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα tanea.gr, η κυβέρνηση θα παρέχει ένεση ρευστότητας 140 εκατ. ευρώ και θα επιβάλει έκτακτη εισφορά σε παραγωγούς ΑΠΕ για να στηρίξει τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και να μειώσει το έλλεμμα του ΛΑΓΗΕ, είπε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Ο ΛΑΓΗΕ θα λάβει μονοετές δάνειο 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είπε ο κ. Παπαγεωργίου. Η τρόικα έχει άρει τις επιφυλάξεις της για το δάνειο στον ΛΑΓΗΕ, καθώς έκρινε ότι η κατάσταση στην αγορά ενέργειας είναι κρίσιμη.

«Η τρόικα το ενέκρινε, γιατί αντιλαμβάνεται την στόχευση των συγκεκριμένων ενεργειών, που σκοπό έχουν να μπορέσει να επιβιώσει η αγορά και να επανέλθει σε μια κανονική κατάσταση», είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Παράλληλα με το δάνειο, η κυβέρνηση θα επιβάλει προσωρινή εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) που έχουν ήδη συμβάσεις, προσέθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια οικονομική παρέμβαση για τις υπάρχουσες συμβάσεις. Θα την αποκαλούσα μία εισφορά αλληλεγγύης γιατί πρόκειται για τον δικό τους λογαριασμό, για το δικό τους ταμείο, αυτό στο οποίο θα συνεισφέρουν. Δεν πρόκειται τα χρήματα να πάνε κάπου αλλού. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην τελική εκτίμηση του ακριβούς ύψους της», σημείωσε.

«Δεν μπορώ να πω ακριβώς πού θα κυμανθεί, αλλά θα είναι σε τέτοιο επίπεδο που να επιτρέπει να λειτουργούν κανονικά και να διατηρούν ικανοποιητικές αποδόσεις. Θα ισχύει άλλωστε για πολύ συγκεκριμένο διάστημα και όχι εσαεί για το σύνολο του υπολοίπου χρόνου για το οποίο έχουν σύμβαση. Από εκεί και πέρα, η επόμενη κίνησή μας είναι τα διαρθρωτικά μέτρα για να εκκαθαρίσουμε τη συγκεκριμένη αγορά. Υπάρχει μία άναρχη κατάσταση, που πρέπει να εξορθολογιστεί», επισήμανε.

Πηγή: www.tanea.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.