Η δύναμη του «Ήλιου»:Άρθρο του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη γερμανική εφημερίδα «SUEDEUTSCHE ZEITUNG»

 
58 %CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9 %CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB Fot 220%CF%87370 Η δύναμη του «Ήλιου»:Άρθρο του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη γερμανική εφημερίδα «SUEDEUTSCHE ZEITUNG»

Η δύναμη του «Ήλιου».Άρθρο του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη γερμανική εφημερίδα «SUEDEUTSCHE ZEITUNG»

O υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «SUEDEUTSCHE ZEITUNG» με θέμα Η δύναμη του «Ήλιου» αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να γίνουν για να απελευθερωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

«Το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο περιέχει δράσεις από την ενέργεια μέχρι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και μέχρι τα τυχερά παίγνια, αποτελεί ένα τέτοιο όχημα. Η αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του «Ελληνικού» – το μεγαλύτερο σχέδιο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη – αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα, όπως και οι ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του τουρισμού, των μεταφορών, της διαχείρισης αποβλήτων και κυρίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Και εδώ μπαίνει το Πρόγραμμα Ήλιος, η δύναμη της ηλιακής ενέργειας. Η Ελλάδα απολαμβάνει 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο και έχει 50% περισσότερη ηλιοφάνεια σε σχέση με τη Γερμανία και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα συνιστά μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας. Το Πρόγραμμα «Ήλιος» περιλαμβάνει τη σταδιακή εγκατάσταση ισχύος 10 GW ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα με σκοπό την εξαγωγή της παραγόμενης ενέργειας σε άλλες χώρες, κυρίως της κεντρικής Ευρώπης.

Τα 20.000 τμ τα οποία είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση 10 GW ισχύος αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,1% της ελληνικής επικράτειας διαθέσιμων δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων που έχουν ήδη εντοπιστεί. Οι υπάρχουσες υποδομές δικτύων μπορούν αυτή τη στιγμή να μεταφέρουν μέχρι 3 GW ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ η υπόλοιπη ενέργεια θα «διαχυθεί» σταδιακά, και θα χρειαστούν επιπλέον επενδύσεις, σε συμφωνία (και με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) με τους ευρύτερους Ευρωπαϊκούς στόχους για τη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου. Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση νομοθετεί μια ταχεία αδειοδοτική διαδικασία για να προσφέρει στους επενδυτές «με το κλειδί στο χέρι», πλήρως αδειοδοτημένα έργα σε επιλεγμές δημόσιες εκτάσεις.»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο link: http://www.ypeka.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.