Τα φωτοβλταϊκά μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της Ινδίας με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

 
60 πανελ γη Fot 330χ250 Τα φωτοβλταϊκά μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της Ινδίας με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του δικτύου της Ινδίας

Μετά τις βαρυσήμαντες διακοπές ρεύματος στις 30 και 31/07/2012, όπου επλήγησαν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ανθρώποι σε 20 από τις 28 πολιτείες της Ινδίας, η εταιρεία συμβούλων Bridge to India (Neu-Delhi, Ινδία) δημοσίευσε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του δικτύου της Ινδίας. Οι αναλυτές της Bridge υπογραμμίζουν ότι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί επιτρέπουν την αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας  ένα πιο σταθερό και πιο ευέλικτο ενεργειακό εφοδιασμό στην Ινδία.

Οι αιτίες των διακοπών ρεύματος των τελευταίων ημερών δεν είναι ακόμα σαφείς, αλλά οι αναλυτές τονίζουν τη γενική αστάθεια του εθνικού εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια και πολλά διαρθρωτικά προβλήματα του συστήματος.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές άνθρακα μειώνονται και οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40%, η Ινδία πρέπει να χρησιμοποίησει τις ανεκμετάλλευτες πηγές φυσικής παραγωγής ενέργειας, όπως είναι ο ήλιος  που είναι άφθονος σε όλη την χώρα, ώστε στο προσεχές μέλλον να επιλυθούν τα προβλήματα του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίζει η μελέτη,  μπορεί να λειτουργήσει σε τοπικό επίπεδο με μικρές ηλιακές μονάδες παραγωγής – και είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα από αυτή των ορυκτών καυσίμων. Φυσικά η διαθεσιμότητα της ηλιακής ενέργειας εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί, με ηλιακές θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αποθήκευση θερμικής ενέργειας ή μπαταρίες.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.