Οι Υψηλές τιμές πετρελαίου και βενζίνης αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία

 
105 oikologiki katastrofi Fot 330x248 Οι Υψηλές τιμές πετρελαίου και βενζίνης αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Παγκόσμια κρίση μπορεί να προκαλέσουν τα ορυκτά καύσιμα

O επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agentur (IEA)), οικονομολόγος της Ευρώπης, Fatih Birol καλεί τους πολιτικούς να μειώσουν την εξάρτηση των χωρών τους από το πετρέλαιο. Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου και της βενζίνης απειλούν σύμφωνα με την αξιολόγηση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας, την παγκόσμια οικονομία.

«Οι υψηλές τιμές κινδυνεύουν να στραγγαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση», προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA Fatih Birol σε συνέντευξη με το περιοδικό “Capital” .
Η ΙΕΑ, είναι σε θέση  να αποφασίζει, σε περίπτωση κρίσης, για τη συντονισμένη απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης για τη Δύση. Ωστόσο ο Birol αρνείται να αξιοποιήσει τα αποθεματικά αυτά. ”Τα αποθέματα πετρελαίου πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση  που επέλθει πραγματική φυσική έλλειψη προσφοράς, σενάριο, το οποίο δεν έχει ακόμη υποβληθεί, αλλά δεν είναι μακριά. Εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν βρούν γρήγορα λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα”, δήλωσε ο Birol. ”Χωρίς οικονομικές εναλλακτικές λύσεις, οι ευρωπαίοι θα είναι καταδικασμένοι να αγοράζουν πετρέλαιο σε οποιαδήποτε τιμή. Το κόστος των εισαγωγών της ευρωπαϊκής ένωσης για πετρέλαιο το 2012, θα αυξηθεί στα ρεκόρ επίπεδα των 500 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως. Ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εγκρίνει αυστηρότερα πρότυπα απόδοσης των καυσίμων για τα οχήματα και την προώθηση νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου, στην γηραιά ήπειρο, ακόμη δεν έγινε τίποτα στην κατεύθυνση αυτή”.
Ένα βασικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου παίζει σύμφωνα με τον Birol το Ιράκ. Με λίγη προσπάθεια η χώρα θα μπορούσε να διπλασιάσει την τρέχουσα παραγωγή της κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αν το Ιράκ δεν καταφέρει να αυξήσει  την παραγωγή του, τότε σύντομα θα επέλθουν μεγάλα προβλήματα στην οικονομία της Ευρώπης.

Μακροχρόνια λύση για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η πρόοδο και εξέλιξη των τεχνολογιών χρησιμοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.