Οι οικιακές φωτοβολταϊκές σκεπές εξαιρούνται από το πάγωμα νέων αδειοδοτήσεων

 
69 aleo stegi news 330x248 Οι οικιακές φωτοβολταϊκές σκεπές εξαιρούνται από το πάγωμα νέων αδειοδοτήσεων

Οικιακές Φωτοβολταϊκές σκεπές

Σύμφωνα με άρθρο του capital.gr, το ΔΕΔΔΗΕ* σε σχετική εγκύκλιο αναφέρει, ότι το μέτρο του παγώματος των νέων αδειοδοτήσεων για φωτοβολταϊκά, αφορά μόνο τις «επαγγελματικές» εγκαταστάσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Αντίθετα, οι αιτήσεις για τα οικιακά φωτοβολταϊκά του προγράμματος για φωτοβολταϊκά σε στέγες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται και να εξετάζονται κανονικά, αφού το μέτρο του παγώματος των νέων αδειοδοτήσεων, του πρώτου πακέτου των νέων μέτρων για τα φωτοβολταϊκά που ανακοινώθηκε στις 11/08/2012, αφορά μόνο τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά.

* Τι είναι ο ΔΕΔΔΗΕ: Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του δικτύου ηλεκτρισμού. Υπηρεσίες όπως, η ηλεκτροδότηση, η καταμέτρηση της κατανάλωσης και η αποκατάσταση των βλαβών, περάσανε από την ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ.

Ολόκληρο το άρθρο:
Εν αναμονή και της δεύτερης δέσμης μέτρων για την αγορά των φωτοβολταϊκών και ενόσω παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή κάποιου είδους νέας φορολογίας, πιθανόν με τη μορφή έκτακτης εισφοράς, ο διαχειριστής του δικτύου διανομής προέβη σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν στις αρχές Αυγούστου. 

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική εγκύκλιο του ΔΕΔΔΗΕ, το μέτρο του παγώματος των νέων αδειοδοτήσεων για φωτοβολταϊκά αφορά μόνο τα «επαγγελματικά» πάρκα ανεξαρτήτως μεγέθους. Αντίθετα, οι αιτήσεις για τα οικιακά φωτοβολταϊκά του περίφημου προγράμματος για τις στέγες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται και να εξετάζονται κανονικά. 

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ΥΑΠΕ/Φ1/2300/οικ16932 (ΦΕΚ Β΄2317/10.08.2012), έχει ανασταλεί η υποβολή νέων αιτημάτων στο διαχειριστή του δικτύου για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης. Ταυτόχρονα έχει ανασταλεί και η εξέταση των εκκρεμών αιτημάτων για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης.

Σημειώνεται ότι στο διαχειριστή του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλονται αιτήματα για σταθμούς που απαλλάσσονται της υποχρέωσης για λήψη άδειας παραγωγής, δηλαδή για σταθμούς μέχρι 1 MW, ενώ για μεγαλύτερους σταθμούς οι αντίστοιχες διαδικασίες αδειοδότησης και σύνδεσης, έχουν παγώσει από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ. 

Ως προς τη δεύτερη δέσμη μέτρων, πληροφορίες αναφέρουν να δρομολογείται η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου στα λειτουργούντα έργα ΑΠΕ, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με την τεχνολογία. Τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος. Η ρύθμιση αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, και θα επιβληθεί στον τζίρο τουλάχιστον για μίας χρήσης. Θυμίζουμε ότι εκτός από το πάγωμα των αδειοδοτήσεων, έχει επιβληθεί νέα μείωση των τιμών με την οποία πληρώνεται η παραγόμενη ενέργεια από φ/β για τις μονάδες που θα συνδεθούν εφεξής, χωρίς να υπάρξει αναδρομική μείωση για τα ήδη λειτουργούντα πάρκα. Ωστόσο τα νέα μέτρα και η επιβολή της έκτακτης εισφοράς έρχεται ακριβώς να μειώσει εμμέσως τις αποδόσεις των μονάδων σε λειτουργία, καθώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (ο λειτουργός της αγοράς που εισπράττει τα έσοδα από τους προμηθευτές και αποπληρώνει τους παραγωγούς) στο λογαριασμό των ΑΠΕ διογκώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτο.

http://www.capital.gr/

 
This entry was posted in ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.