Greenpeace: Εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, απαλλαγή από το πετρέλαιο

 
109 green Fot 330x248 Greenpeace: Εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, απαλλαγή από το πετρέλαιο

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση την αξιοποίηση πόρων από τον ΕΦΚ, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και την ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου

Την ακαταλληλότητα των ελληνικών κτιρίων και την ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από το πετρέλαιο, τονίζει η Greenpeace σε άρθρο της.

Το άρθρο της Greenpeace:

“Κάθε χειμώνας που περνά χωρίς η εξοικονόμηση ενέργειας να γίνεται ύψιστη προτεραιότητα, η ενεργειακή φτώχεια και τα συμπτώματά της (βλ. αδυναμία θέρμανσης, αιθαλομίχλη, παράνομη υλοτόμηση) θα γίνονται πιο έντονα και η οικονομία μας πιο αδύναμη.

Την ώρα που η πλειοψηφία της κοινωνίας υποφέρει από το ψύχος και τους κινδύνους της αιθαλομίχλης, οι πολιτικοί μας αναλώνονται σε στείρες συζητήσεις για περισσότερο ή λιγότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ή περισσότερο επίδομα θέρμανσης.

Ωστόσο, αυτή κουβέντα παραβλέπει την πραγματική αιτία του προβλήματος: την ακαταλληλότητα των ελληνικών σπιτιών να παρέχουν στους πολίτες οικονομική θέρμανση.

Επίσης, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα: τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα δεν θα έχουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο ακόμα και αν η τιμή του πέσει κάτω από 1 ευρώ, αν μειωθεί ή και καταργηθείο ΕΦΚ. Από την άλλη μεριά, αν τελικά διευρυνθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, τον επόμενο χειμώνα θα ξαναμιλάμε για το ίδιο πρόβλημα, απλά η οικονομία θα έχει λιγότερους πόρους για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.

Κι όλα αυτά γιατί τα σπίτια μας είναι ακατάλληλα για να προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση: είναι – κατά το κοινώς λεγόμενο – ‘ενεργειακά σουρωτήρια’ που απαιτούν συνέχεια δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να ζεσταθούν.

Για να μη μιλήσουμε καν για τα δισεκατομμύρια ευρώ που σπαταλάμε κάθε χρόνο σε εισαγωγές πετρελαίου επιβαρύνοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας…

Αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία η φορολόγηση του πετρελαίου να μην κατευθύνεται σε αναπτυξιακές δράσεις που θα οδηγήσουν σε τόνωση της οικονομίας και μείωση της εξάρτησης από αυτό. Διότι το πρόβλημα δεν είναι ‘πού θα βρούμε πετρέλαιο’ αλλά πώς θα απαλλαγούμε από αυτό.

Δεν πρόκειται καν για νέα ιδέα. Την ώρα που οι πολιτικοί της χώρας ζουν στον κόσμο τους, οι Έλληνες πολίτες ζητούν μείωση της ρύπανσης και οικονομικά κίνητρα για προϊόντα χαμηλών εκπομπών. Τάδε έφη το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο.

Αντί να μιλάμε για τον ΕΦΚ και τα επιδόματα θέρμανσης (δηλαδή διαιώνιση του προβλήματος και επιδότηση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων) μήπως θα ήταν καλύτερα επιτέλους το κράτος να φτιάξει την οικονομία βοηθώντας εμάς να φτιάξουμε τα σπίτια μας;

Ως Greenpeace απαιτούμε από την κυβέρνηση την αξιοποίηση πόρων από τον ΕΦΚ, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και την ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, με προτεραιότητα στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Τα μέτρα θα πρέπει ναπεριλαμβάνουν και φορολογικά κίνητρα σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινης θερμότητας.

Τι θα πετύχουμε με ένα τέτοιο πλαίσιο αποτελεσματικών μέτρων;

  • Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ρύπανσης και της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας.
  • Θα βελτιώσουμε τα οικονομικά των νοικοκυριών και θα λύσουμε τα προβλήματα θέρμανσης και δροσισμού των σπιτιών μας.
  • Θα δημιουργήσουμε κύκλο επενδύσεων πολλών δις ευρώ σε όλη την Ελλάδα (όχι μόνο στα αστικά κέντρα) και παράλληλα έσοδα για τα δημόσια ταμεία από την ενίσχυση της απασχόλησης κατά πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  • Θα βοηθήσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο να ανακάμψει (και κατά συνέπεια την ευρύτερη οικονομία) μέσα από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και θα δώσουμε το έναυσμα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας με νέες και καθαρές τεχνολογίες.

Εξοικονόμηση ενέργειας, ανάπτυξη και απαλλαγή από το πετρέλαιο εδώ και τώρα.”

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.