Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυστηρότερες ποινές για φοροπαραβάσεις

 
justiz Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυστηρότερες ποινές για φοροπαραβάσεις

Με το νέο σύστημα, η εφορία θα μπορεί να προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά ποσοστά που φθάνουν μέχρι και το 112,5%

Περισσότερους πρόσθετους φόρους και μεγαλύτερα πρόστιμα θα επιβάλλει η εφορία σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες κατά τους ελέγχους που θα διενεργεί σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνει ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις, τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή έχουν εκδοθεί ανακριβή φορολογικά στοιχεία, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις που θα εντοπίζει ότι έχουν εκδοθεί πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή ότι έχουν ληφθεί εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή ενός νέου συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Με το νέο σύστημα, η εφορία θα μπορεί να προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά ποσοστά που φθάνουν μέχρι και το 112,5% ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί ακόμη και να μην αναγνωρίζει καθόλου τις δαπάνες που έχει εκπέσει η επιχείρηση. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Αν κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις, τότε στα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα θα προστίθενται τα έσοδα τα οποία απεκρύβησαν. Από κει και πέρα:

α) Το άθροισμα δηλωθέντων και αποκρυβέντων ακαθαρίστων εσόδων της ελεγχόμενης επιχείρησης ή του ελεγχόμενου ελεύθερου επαγγελματίας θα προσαυξάνεται, βάσει συγκεκριμένων «Συντελεστών Βαρύτητας» κατά ποσοστά κλιμακούμενα από 4% έως και 60% εφόσον οι παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί κατά τον φορολογικό έλεγχο είναι οι ακόλουθες:

Μη καταχώριση ή ανακριβής καταχώριση φορολογικών στοιχείων πώλησης.

Μη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώριση εμπορευσίμων ειδών ή πρώτων και βοηθητικών υλών στο βιβλίο απογραφών ως προς την ποσότητα.

Μη παροχή ασφαλών πληροφοριών για τις πραγματοποιηθείσες συναλλαγές από γιατρούς και επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται χώρους διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές ή θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, χώρους στάθμευσης.

Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων ή συνοδευτικών φορολογικών στοιχείων, παραβίαση ή παραποίηση φορολογικής ταμειακής μηχανής ή άλλου ηλεκτρονικού φορολογικού μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.

β) Το άθροισμα δηλωθέντων και αποκρυβέντων ακαθαρίστων εσόδων της ελεγχόμενης επιχείρησης ή του ελεγχόμενου ελεύθερου επαγγελματίας θα προσαυξάνεται, βάσει συγκεκριμένων «Συντελεστών Βαρύτητας» κατά ποσοστά κλιμακούμενα από 6% έως και 75% όσον οι παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί κατά τον φορολογικό έλεγχο είναι οι ακόλουθες:

Εκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Νόθευση φορολογικών στοιχείων ή δικαιολογητικών των εγγραφών.

Καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.

Διενέργεια πολλαπλών εγγραφών με το ίδιο παραστατικό ή με αξία διαφορετική αυτής που αφορά το παραστατικό ή αντιλογισμός εσόδων ή διενέργεια εγγραφών ανύπαρκτων επιστροφών ή εκπτώσεων ή πραγματοποίηση αθροιστικών λαθών, εφόσον από τις πράξεις αυτές επηρεάζεται αρνητικά το οικονομικό αποτέλεσμα (μειώνονται τα φορολογητέα καθαρά κέρδη ή αυξάνονται οι ζημίες).

γ) Εάν η αξία των παραβάσεων των παραπάνω περιπτώσεων είναι μικρότερη των 3.000 ευρώ, τότε ο κατώτατος Συντελεστής Βαρύτητας 0,4% θα μειώνεται στο ήμισυ.

2. Αν διαπιστωθούν δέκα ή περισσότερες περιπτώσεις παραβάσεων μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων ή έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή λήψης εικονικών ως προς τη συναλλαγή στοιχείων ή νόθευσης αυτών ή μη καταχώρισης στα πρόσθετα βιβλία στοιχείων που προσδιορίζουν το ύψος της συναλλαγής ή ελλιπούς περιγραφής των ειδών ή υπηρεσιών στα βιβλία ή στοιχεία, από τον ίδιο έλεγχο καθώς και από διαφορετικούς ελέγχους μέσα στην ίδια χρήση, ο εφαρμοζόμενος Συντελεστής Βαρύτητας θα προσαυξάνεται κατά 50%.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.