Νέες φήμες για μείωση της επιδοτούμενης τιμής των αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών μονάδων που δεν έχουν μπεί σε λειτουργία

 
3 ενεργεια οικονομια fot 330x220 Νέες φήμες για μείωση της επιδοτούμενης τιμής των αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών μονάδων που δεν έχουν μπεί σε λειτουργία

Mείωση της επιδοτούμενης τιμής των αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών μονάδων που δεν έχουν μπεί σε λειτουργία

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην kathimerini.gr σε σχετικό άρθρο με θέμα την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ που ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα, δεν αποκλείται τα υπόλοιπα νέα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά να ανακοινωθούν και εντός της ημέρας. Ένα απ’ αυτά φημολογείται να είναι η μείωση της επιδοτούμενης τιμής κιλοβατώρας των αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών μονάδων που ακόμη δεν έχουν μπεί σε λειτουργία.

Το άρθρο:
“Αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) στα 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεσοσταθμικά, από 5,57 ευρώ που ήταν ως τώρα, από 1ης Αυγούστου, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Για τα νοικοκυριά το τέλος ΑΠΕ που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος διαμορφώνεται στα 8,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 5,99 ευρώ που ήταν έως τώρα (αύξηση 45,9%), ενώ η ποσοτική επιβάρυνση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το ΥΠΕΚΑ υπολογίζεται για ένα μέσο νοικοκυριό σε 1 ευρώ τον μήνα.

Το ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ των τιμών που εισπράττουν οι παραγωγοί από την αγορά και των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας. Η διαφορά αυτή διογκώνεται τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού έφθασε στο τέλος Ιουνίου στα 282 εκατ. ευρώ και στο τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι υπερέβη τα 300 εκατ.

Με τις αναπροσαρμογές που αποφάσισε η ΡΑΕ το τέλος ΑΠΕ διαμορφώνεται ανά κατηγορία καταναλωτών ως εξής:

Υψηλή τάση 4,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αγροτική χρήση (μέση τάση) 4,35 ευρώ, λοιπές χρήσεις (μέση τάση) 7,17 ευρώ, αγροτική χρήση (χαμηλή τάση) 5,61 ευρώ, οικιακή χρήση 8,74 ευρώ και λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις, υπηρεσίες κλπ.) 9,53 ευρώ. Οι αυξήσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές κλιμακώνονται έως 91%.

Το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Σε αυτά, κατά τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται αναστολή αδειοδότησης νέων μονάδων και μειώσεις τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας για τις μονάδες που έχουν αδειοδοτηθεί και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη.”

www.kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΚΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.