Νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για την βιομηχανία

 
24 geld fot 330x248 Νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για την βιομηχανία

Υψηλό το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία

Στις προθέσεις παραμένουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις έναντι της βιομηχανίας για μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, ενώ την ίδια στιγμή αδικαιολόγητη καθυστέρηση παρατηρείται στην άρση των στρεβλώσεων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, που επιβαρύνουν σημαντικά το τελικό κόστος της κιλοβατώρας.

Η εγχώρια ενεργοβόρος βιομηχανία έστειλε χθες μια ακόμη επιστολή προς την κυβέρνηση, για να επισημάνει την καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων που ανακοινώθηκαν προ διμήνου και τις τραγικές επιπτώσεις για τον παραγωγικό ιστό της χώρας και την απασχόληση.

«Τα μέτρα αυτά, περιορισμένα και ανεπαρκή για την ανάσχεση της ύφεσης, θα προσφέρουν κάποια ανακούφιση στη βαριά χειμαζόμενη ελληνική βιομηχανία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σημειώνοντας ότι αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ανακοίνωσή τους δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή τους και προβάλλονται διάφορα προσκόμματα από τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρείες του Δημοσίου.

Η ΕΒΙΚΕΝ φωτογραφίζει με την αναφορά της αυτή τόσο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που έβαλε «βέτο» στη ΔΕΠΑ για τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου κατά 12%, επικαλούμενο τις επιπτώσεις στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας, όσο και τη ΡΑΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και 1,5 μήνα αρνείται να δώσει το «πράσινο φως» στη ΔΕΗ για την έγκριση εκπτώσεων από 14% έως και 18% στα τιμολόγια περίπου 80 ενεργοβόρων βιομηχανιών μέσης και υψηλής τάσης.

Στο μεταξύ τα χρέη της βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ αυξάνονται, καθώς μετά τους οικιακούς καταναλωτές και η πλειοψηφία σχεδόν των επιχειρήσεων μέσης τάσης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ενέργειας πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω διακανονισμών. Δεκάδες επίσης είναι οι επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν, αμφισβητώντας μέσω εξωδίκων διάφορες χρεώσεις.

Η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους μεγάλους πελάτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών κατευθύνσεων για μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία έχει ήδη καταρτίσει νέα τιμολόγια για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης.

Συγκεκριμένα, για τις βιομηχανίες μέσης τάσης, που το καταναλωτικό προφίλ τους προσομοιάζει με αυτό της υψηλής τάσης, έχει καταρτίσει δύο τιμολόγια που οδηγούν σε πολύ σημαντικές μειώσεις της τάξης του 14% -16%. Τα τιμολόγια αυτά αφορούν 80 συνολικά επιχειρήσεις στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, των χημικών-πλαστικών, της χαρτοποιίας και της υαλουργίας.

Στην υψηλή τάση, έπειτα από διάλογο με τις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας (χαλυβουργία, τσιμεντοβιομηχανία κ.λπ.) η τιμολογιακή φόρμουλα που προτείνει η ΔΕΗ αναφέρεται στο τιμολόγιο Α150 όπως διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2008. Η φόρμουλα αυτή, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τις συμβάσεις διακοψιμότητας που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Συστήματος) θα οδηγήσει σε μειώσεις της τάξης του 18%-22% ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ κάθε επιχείρησης.

Τα τιμολόγια θα είναι διετούς διάρκειας και αναμένεται να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στη βιομηχανία. Ωστόσο εδώ και 1,5 μήνα βρίσκονται στο συρτάρι της Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, διότι η επιχείρηση ζητάει την κάλυψη της ΡΑΕ έτσι ώστε να μην αποκλίνουν από τα όσα προβλέπουν οι σχετικοί κώδικες. Αυτό σημαίνει ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να εγκρίνει τα κοστολογικά στοιχεία που εμφανίζει η ΔΕΗ, κάτι που αποφεύγει επιμελώς.

Πληροφορίες αποδίδουν την κωλυσιεργία της ΡΑΕ στις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια έγκριση σε προηγούμενες αποφάσεις της αρμόδιας Αρχής για τα κόστη στη ΔΕΗ.

kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.