Δραστικά μέτρα απο την ΡΑΕ: Διακοπή ρεύματος στους «κακοπληρωτές»

 
47 rae 330x1603 Δραστικά μέτρα απο την ΡΑΕ: Διακοπή ρεύματος στους «κακοπληρωτές»

Δραστικά μέτρα απο την ΡΑΕ: Διακοπή ρεύματος στους «κακοπληρωτές»

Eναλλακτικά σενάρια για να περιοριστεί το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, που έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. και τείνουν προς τα 2,5 δισ. ευρώ αναζητεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι σύντομα η Αρχή θα θέσει στον δημόσιο διάλογο δύο ή τρεις προτάσεις, τις οποίες επεξεργάζεται, με στόχο τουλάχιστον να ελεγχθούν οι κακοπληρωτές. Πριν από μήνες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε ζητήσει από τη ΡΑΕ να απαγορεύσει την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές εκείνους που δεν έχουν ξεπληρώσει τη ΔΕΗ. Το αίτημα αυτό τότε δεν είχε γίνει δεκτό, προκαλώντας την αντίδραση της ΔΕΗ.

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΡΑΕ ανέφεραν ότι τα μέτρα που επεξεργάζονται μπορεί να μη φθάνουν στην απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι που θα θέτουν φραγμούς στους καταναλωτές που εκ συστήματος δεν πληρώνουν. Δεν απέκλειαν να προβλεφθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης για ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά για αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και αφήνουν να συσσωρεύονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί… «Η συνεχής διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών απειλεί την αγορά ηλεκτρισμού» δήλωσε στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχής, υπενθυμίζοντας τον φαύλο κύκλο με τα χρέη, που το 2012 κόντεψε να οδηγήσει σε κραχ το όλο σύστημα.

Απελευθέρωση αγοράς
Αλλά και τομείς της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπλοκάρουν εξ αιτίας της ανεπάρκειας πόρων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού σε Ρόδο και Κρήτη, που θεωρητικά ισχύει από 1ης Σεπτεμβρίου, στην πράξη όμως η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει. Και τούτο όχι επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον αλλά γιατί είναι εξαιρετικά προβληματική η πληρωμή των εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι θα πρέπει να αγοράζουν το ρεύμα στο κόστος παραγωγής, δηλαδή στο υψηλό κόστος που παράγουν οι πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά και να το πωλούν στην ίδια τιμή με αυτήν που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Τη διαφορά τιμής μεταξύ του κόστους προμήθειας και του τιμολογίου θα έπρεπε κανονικά να καλύπτουν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας -χρέωση που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος για να εξομαλύνει το υψηλό κόστος παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά- όμως ο λογαριασμός των ΥΚΩ δεν επαρκεί, επειδή είναι ελλειμματικός κατά 262 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα έχει προέλθει από τη μη έγκαιρη ανατίμηση των ΥΚΩ τα προηγούμενα χρόνια για μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξετάζονται διάφορα μέτρα.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.