Επιστολή ΕΠΗΕ προς ΛΑΓΗΕ για την καθυστέρηση στις πληρωμές

 
7 euro fot sunblog 290x290 Επιστολή ΕΠΗΕ προς ΛΑΓΗΕ για την καθυστέρηση στις πληρωμές

Επιστολή ΕΠΗΕ προς ΛΑΓΗΕ για την καθυστέρηση στις πληρωμές

Η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (EΠΗΕ) απέστειλε σήμερα στο ΛΑΓΗΕ επιστολή για το προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά καθώς η καθυστέρηση πληρωμής υπερβαίνει τους 4 μήνες. Οι παραγωγοί δέχονται πίεση καθημερινά από την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί βρίσκονται σε υπερημερίες 4 και πλέον μηνών και παράλληλα  η πίεση που δέχονται καθημερινά από την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα από τα τραπεζικά ιδρύματα είναι αφόρητη. Δεν είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, παρόλες τις σπασμωδικές ενέργειες ρευστότητας που επιχειρούνται κατά καιρούς.

Κατόπιν των πολύμηνων προσπαθειών μας ευελπιστούσαμε ότι θα γίνει αντιληπτή από όλους τους φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ) η κραυγή αγωνίας των παραγωγών για τις αυξανόμενες υπερημερίες που επωμίζονται. Παραδόξως δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το πολυαναμενόμενο σχέδιο αποπληρωμής των χρημάτων εκ μέρους της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ. Στις 16/2/2015 ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε και πήρε αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν σε εξέλιξη έντονες διεργασίες μεταξύ ΥΠΑΠΕΝ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ για τον καθορισμό του τρόπου αποπληρωμής των οφειλών  προς των ΕΛΑΠΕ. Έχει περάσει ένας μήνας, στις 16/3/2015 εκδικάζεται η εξ αναβολής υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων, και στο εν λόγω ζήτημα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Είναι γνωστό σε όλους ότι, η ΔΕΗ Α.Ε κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά ενέργειας με ποσοστό της τάξης του 98%. Σαφώς και η ΔΕΗ Α.Ε έχει ιδιαιτέρως μεγάλα ποσά σε ανείσπρακτους λογαριασμούς τα οποία στα τελευταία δημοσιεύματα παρουσιάζονται αυξημένα και προσεγγίζουν τα 2δις ευρώ. Το γεγονός αυτό όμως δεν είναι κάτι πρωτοεμφανιζόμενο καθώς η μετατροπή της ΔΕΗ Α.Ε σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό από το 2011 είχε ήδη δημιουργήσει διαρκώς αυξανόμενο όγκο ανείσπρακτων οφειλών. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να υποδείξουμε το συμφέρον της ΔΕΗ Α.Ε και τον χρονικό ορίζοντα λήψης των απαιτούμενων μέτρων προς είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της.

Συνεπώς, τα προαναφερόμενα δεν δικαιολογούν ότι εσείς θα ενεργείτε ως ¨μαξιλάρι¨ ρευστότητας για την ΔΕΗ Α.Ε, με τα χρήματα των παραγωγών. Δεν θα σας επιτρέψουμε να θέσετε σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις μας και σε καμία περίπτωση οι παραγωγοί δεν θα καταστραφούν λόγω της χρόνιας απραξίας των φορέων.

Οι ΑΠΕ ποτέ δεν ¨καταχράστηκαν¨ την εμπιστοσύνη της Πολιτείαςπαρ΄όλες τις δημευτικές ενέργειες που υπέσθησαν στο παρελθόν και ουδέποτε έθεσαν εν αμφιβόλω την ασφαλή ενεργειακή προμήθεια της. Πάντα, και με αποδεδειγμένη πραγματική ζημία μας, εγχέαμε την παραγόμενη ενέργεια στο σύστημα και συμβάλλαμε στην ασφαλή τροφοδοσία της χώρας μας.

Η επιβίωση των επενδύσεων μας είναι αναγκαία και αυτό καθίσταται πλέον σαφές σε όλους κατόπιν των δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε δημόσιες δηλώσεις ιδιωτών παραγωγών.

Δεν συμβαδίζει με το συμφέρον της χώρας ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΠΕ και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τις επενδύσεις μας οι οποίες εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Καταλήγοντας, θα επαναλάβουμε και θα παραμείνουμε σταθεροί στην προηγούμενη, από 11/2/2015, τοποθέτηση μας.

Σε περίπτωση απόσυρσης σας από την νομική διεκδίκηση των οφειλών του Α.Δ.Μ.Η.Ε προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε μέσω των ασφαλιστικών μέτρων ή και την μη εκδίκαση αυτών με υπαιτιότητά σας ή ακόμα και την μη εκδίκαση αυτών λόγω της παθητικής σας στάσης, θα αναγκαστούμε, με δεδομένο τον οικονομικό στραγγαλισμό που έχουμε επί μήνες υποστεί και με γνώμονα την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων μας, να προβούμε σε περεταίρω ενέργειες για τις όποιες ευθύνες προκύπτουν από την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων σας.

 Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της

Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας»

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.