Πάνω από 300 δισ. ευρώ η αξία των λιγνιτικών αποθεμάτων της ΔΕΗ που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες

 
92 DEH 330x300 Πάνω από 300 δισ. ευρώ η αξία των λιγνιτικών αποθεμάτων της ΔΕΗ που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες

Πάνω από 300 δισ. ευρώ η αξία των λιγνιτικών αποθεμάτων της ΔΕΗ που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες

«Η αξία των λιγνιτικών αποθεμάτων των μονάδων, που θα παραχωρηθούν στους ιδιώτες, ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ,όσο δηλαδή είναι και το δημόσιο χρέος της χώρας. Πρόκειται, λοιπόν, για εκχώρηση εθνικού πλούτου και όχι για απελευθέρωση ενέργειας», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Παντελής Καραλευθέρης, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων, με αφορμή το άνοιγμα της διαδικασίας απελευθέρωσης της ενέργειας, με το «σπάσιμο» της ΔΕΗ και την πώληση του 30% σε ιδιώτες.

Το τμήμα αυτό της επιχείρησης, η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», αφορά στο 30% των λιγνιτικών μονάδων, στο 30% των υδροηλεκτρικών μονάδων, στο 30% των μονάδων φυσικού αερίου και στο 30% των πελατών της εταιρίας.

Το ζήτημα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από χθες και σήμερα, η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ συσκέπτεται και θα προκαλέσει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που χρειάζεται για να αντισταθεί σε αυτή την επιλογή, γιατί η θέση της είναι ότι δεν μπορεί αυτή η επιλογή να περάσει, τονίζει ο κ. Καραλευθέρης και συνεχίζει: Γιατί είναι τελείως παράλογο η μεγαλύτερη παραγωγική δυναμική της χώρας με την επίκληση της απελευθέρωσης να εκχωρηθεί. Ουσιαστικά είναι επίκληση αφού η απελευθέρωση έχει συντελεστεί στην Ελλάδα με το 30% της παραγόμενης και διατιθέμενης προς πώληση ενέργειας να παράγεται από ιδιώτες. Το θέμα, είπε, είναι ότι οι συγκεκριμένοι αυτοί ιδιώτες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, η οποία διαθέτει τεχνογνωσία αλλά και δυναμική και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από ένα μείγμα καυσίμων προερχόμενο από πολλές πηγές, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ανταγωνιστική.

Επειδή, είπε, δεν μπορούν να την ανταγωνιστούν έρχονται τώρα χρησιμοποιώντας την πολιτική ηγεσία, η οποία αυτήν τη στιγμή δεν έχει τη δύναμη να πει όχι, αλλά και την τρόικα, για να επιβάλουν μια κάθετη διάσπαση στην εταιρεία, ευαγγελιζόμενοι την απελευθέρωση. Αυτό, υπογραμμίζει, δεν είναι απελευθέρωση, αλλά παραχώρηση της μεγαλύτερης βιομηχανία της χώρας στους ιδιώτες. Νομίζω, είπε, ότι αυτό ουσιαστικά συνιστά εκχώρηση μιας εθνικής περιουσίας. Κάτι που οι πολίτες από μόνοι τους καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να σταθεί. Εκτιμώ, συνέχισε, ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι φυσικοί ιδιοκτήτες αυτής της παραγωγικής δύναμης εάν θέλουν να πουλήσουν ή όχι την επιχείρηση. Η ΔΕΗ ανήκει στον ελληνικό λαό, ο οποίος έβαλε όλα αυτά τα χρόνια τα κεφάλαια για να φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το ακρότατο σημείο της χώρας. Ποίος θα πάει αύριο ρεύμα στην Ψέριμο; Έχουμε, πρόσθεσε, το παράδειγμα της τηλεφωνίας όπου για 20-30 σπίτια δεν στήνεται κεραία. Αναμενόμενο είναι, υποστηρίζει, να εγκαταλείψουν την περιφέρεια και να ασχοληθούν με τον κεντρικό κορμό της Ελλάδας που στο όνομα της απελευθέρωσης θα έχουν καρπωθεί τα ενεργειακά αποθέματα της ΔΕΗ τα οποία είναι ανυπολόγιστα. «Μόνον η αξία των λιγνιτικών κοιτασμάτων που θα παραχωρηθούν ανέρχεται πάνω από 300 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 30% των μονάδων που θα παραχωρηθούν έχει στο υπέδαφός του λιγνίτη αξίας 300 δισ. «εκεί βρίσκεται η μπάνκα».

Και καταλήγει:

«Αυτό είναι διατεθειμένο το ελληνικό δημόσιο να το παραχωρήσει στους ιδιώτες, διότι περί αυτού πρόκειται και όχι η αξία των μονάδων. Η χώρα μας η οποία χρωστάει συνολικά 300 δισ. θα παραχωρήσει το ισόποσο στους ιδιώτες μόνο στο όνομα της απελευθέρωσης; Ποιάς απελευθέρωσης;», διερωτάται.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.