ΣΠΕΦ:Παράταση αναστολής συμβασιοποιήσεων νέων Φωτοβολταϊκών

 
15 spef 330χ200 ΣΠΕΦ:Παράταση αναστολής συμβασιοποιήσεων νέων Φωτοβολταϊκών

Παράταση αναστολής συμβασιοποιήσεων νέων Φωτοβολταϊκών

Ο ΣΠΕΦ με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ ζητάει παράταση της αναστολής συμβασιοποιήσεων με τους Διαχειριστές και τον Λειτουργό της αγοράς για ένα ακόμη χρόν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΠΕΦ:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ και κε Γενικέ

Όπως σας έχουμε γνωρίσει σε επιστολή μας από 14/1/13, σε συνέχεια ομόφωνου ψηφίσματος της Ετήσιας Τακτικής Γενικής μας Συνέλευσης, ο Σύνδεσμος μας τάσσεται σθεναρά υπέρ της οπωσδήποτε μη άναρχης υπέρβασης των εθνικών στόχων διείσδυσηςόπως αυτοί τέθηκαν βάσει της A.Y./Φ1/οικ.19598από 11/10/10. Την θέση μάλιστα αυτή έχουμε επανειλημμένα και δημόσια επαναλάβει, δυνάμει και των οδυνηρότατων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φωτοβολταϊκά στις για 6 μήνες καθυστερούμενες πληρωμές τους, ένεκα των γνωστών ζητημάτωνεξυγίανσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένου και του επώδυνου και οριζόντιου μέτρουτης εισφοράς του ν. 4093.

Επιπλέον όπως γνωρίζετε σύμφωνα μετο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μηνός Αυγούστου 2013 του ΛΑΓΗΕ, ο ενδιάμεσος εθνικός στόχος του 2014 στα Φωτοβολταϊκά περί 1.500 MWέχει υπερκαλυφθεί κατά +43%αφού μέχρι τότε λειτουργούσαν 2.156 MWεπαγγελματικών Φωτοβολταϊκών, ενώ ο απώτερος στόχος του 2020 για 2.200 MWέχει και αυτός στο 98% καλυφθεί.   Περαιτέρω σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιδίου δελτίου του ΛΑΓΗΕ, επιπροσθέτως υφίστανται πλήρως αδειοδοτημένα και συμβασιοποιημένα Φωτοβολταϊκά έργα της τάξης των 1.069MWκαι επιπλέον 3.714MWαδειοδοτημένα αλλά μη πλήρως συμβασιοποιημένα.Τέλος το συσσωρευμένο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ βρίσκεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω είναι προδήλως προφανές ότι διαθέσιμο περιθώριο έναρξης νέων συμβασιοποιήσεωνΦ/Β έργων με Διαχειριστές και Λειτουργό ουδόλως υφίσταται. Δεδομένων μάλιστα τωνβαρύτατων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενοι παραγωγοί όχι από ευθύνη τους, αλλά και των τεχνικών ζητημάτων που δύναται λόγω υπερδυναμικότητας συνολικά στην ηλεκτροπαραγωγή επιπλέον να ανακύψουν, αιτούμαστε όπως παραταθεί η αναστολή συμβασιοποίησης Φ/Β έργων με τους Διαχειριστές και το Λειτουργό της αγοράςτης Υποπαραγράφου Ι 4, παρ. 3 και 4, ν. 4152/2013 έως 31/12/14.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,
Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν. Γραμματέας»

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.