Ακριβά Φωτοβολταϊκά και στρεβλώσεις έφεραν το έλλειμμα στις ΑΠΕ

 
1 πρασινη ενεργεια fot 220x200 Ακριβά Φωτοβολταϊκά και στρεβλώσεις έφεραν το έλλειμμα στις ΑΠΕ

Ακριβά φωτοβολταϊκά και στρεβλώσεις έφεραν το έλλειμμα στις ΑΠΕ

Παρότι οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εντούτοις τα προβλήματα στο χρηματοδοτικό μηχανισμό, η έλλειψη σταθερού και ολοκληρωμένου πλαισίου σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική θέση της χώρας έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα και έχουν επιφέρει πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας. Αυτό επισημαίνει μελέτη του ΚΕΠΕ, για τις εξελίξεις στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία καταγράφει μια σειρά από στρεβλώσεις στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα ο αναλυτής του ΚΕΠΕ Β. Λυχναράς επισημαίνει ότι για τα προβλήματα του χρηματοδοτικού μηχανισμού υποστήριξης των ΑΠΕ και τη διόγκωση του ελλείμματος ευθύνονται

• Οι υψηλές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά που δεν ακολούθησαν την πτωτική πορεία του κόστους εξοπλισμού

• Η ταχύτατη και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη των φβ από το 2009 και μετά

• Τα πολύ χαμηλά επίπεδα του τέλους ΑΠΕ από το 2009 μέχρι σήμερα

Ωστόσο ο αναλυτής του ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι ακόμη και με το τελευταίο νομοσχέδιο επέρχονται σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς καθώς για παράδειγμα οι τιμές πώλησης των μονάδων ΑΠΕ καθορίζονταν μέχρι σήμερα και άλλαζαν μόνο με νόμο ωστόσο πλέον θα μπορούν να αλλάζουν με υπουργική απόφαση γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα των επενδυτών και των τραπεζών.

Ο αναλυτής του ΚΕΠΕ τονίζει ότι μέσα στο 2013 τα στοιχεία των νέων συνδέσεων καταδεικνύουν την έντονη πτωτική τάση ίσως και το πάγωμα της συγκεκριμένης αγοράς. Μάλιστα όπως σημειώνει ενώ στα φωτοβολταϊκά έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος του 2014 κατά 68%, στις υπόλοιπες ΑΠΕ και κυρίως στα αιολικά ο στόχος έχει καλυφθεί μόλις κατά 45%. Ακόμη και στα φωτοβολταϊκά πάντως οι ενδείξεις είναι ότι δεν αναμένεται να συνεχιστεί η έντονη τάση που παρατηρήθηκε κυρίως στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και αποδίδεται σε έργα που είχαν εξασφαλίσει από παλιότερα υψηλές ταρίφες και κινδύνευαν να χάσουν τις ευνοϊκές τιμές.

«Αυτή τη στιγμή, επικρατεί κλίμα έντονης ανασφάλειας τόσο στον επενδυτικό όσο και στον τραπεζικό χώρο και, ενώ υπάρχουν ώριμες επενδύσεις με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν και να είναι οικονομικά βιώσιμες ακόμα και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δεν εξελίσσονται λόγω του αυξημένου ρίσκου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΚΕΠΕ.

Καταλήγοντας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το κλειδί για την επανεκκίνηση της συγκεκριμένης αγοράς» βρίσκεται σε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα όπως:
• η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων χρηματοδότησης των ΑΠΕ
• η θέσπιση ενός σταθερού και συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου,
• η έμφαση στην προώθηση των μικρότερων και λιγότερο διαδεδομένων τεχνολογιών (θερμικά ηλιακά, βιομάζα, γεωθερμία), καθώς και των υπεράκτιων αιολικών που φαίνεται να αποτελούν μια ισχυρή εναλλακτική επενδυτική διέξοδο
Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.